EU fördömer avrättning av journalist i Iran

Journalisten och aktivisten Ruhollah Zam under rättegången mot honom i juni i år.
Journalisten och aktivisten Ruhollah Zam under rättegången mot honom i juni i år.
IranTT-AFP-Reuters

Den iranske aktivisten och journalisten Ruhollah Zam har avrättats.

Zam hängdes på lördagsmorgonen, enligt iranska statliga medier. Avrättningen fördöms i skarpa ordalag av EU.

Annons

Annons

Annons

Annons

Ruhollah Zams dödsstraff verkställdes efter det att högsta domstolen fastställt hans dödsdom för över en månad sedan, enligt Irans justitietalesman Gholamhossein Esmaili.

Zam, som fick asyl i Frankrike efter att ha flytt hemlandet, levde länge i exil i Paris. Där gjorde han sig ett namn genom att starta nyhetskanalen Amadnews med fler än en miljon följare, vilket gjorde att han bjöds in som expertröst i västliga medier.

Anklagad för spioneri

Förra året, under en resa till Irak, lyckades Irans regim under oklara former få Zam till landet och i oktober 2019 meddelades att han gripits. Han ställdes inför rätta för en rad grova brott, bland annat förräderi. Han dömdes till döden i juni, bland annat för påstått spioneri för Frankrikes räkning och för att ha underblåst våld under de regimkritiska protester som skakade Iran 2017.

EU håller ett mycket skarpt tonläge i fördömandet av avrättningen av Zam.

"Europeiska unionen fördömer denna handling å det skarpaste, och uttrycker åter igen (EU:s) oåterkalleliga motstånd mot dödsstraff", skriver EU i ett uttalande.

Frankrike och flera människorättsorganisationer har fördömt verkställandet av dödsdomen.

Avrättningen innebär "en chockerande eskalering av användandet av dödsstraff som ett verktyg för repression", uppger Amnesty International i ett uttalande.

Annons

Annons

Väntan på dom och straff

Mängder av politiska fångar befinner sig i iranska fängelser i väntan på dom eller verkställande av straff. En av dem är den svensk-iranske läkaren och forskaren Ahmadreza Djalali, som dömdes till döden för spioneri i en kritiserad rättegång 2017.

Enligt Amnesty International avrättades minst 251 personer i Iran under fjolåret, den näst högsta siffran i världen efter Kina.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons