EU-förslag dröjer om minimilöner

EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit. Arkivbild.
EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit. Arkivbild.
EUBryssel, TT:s korrespondent

EU-kommissionens omstridda förslag om minimilöner skjuts upp till åtminstone i december.

En majoritet av EU-länderna uppges vara kritiska redan på förhand.

Annons

Annons

Den 28 oktober var det tänkt att EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit skulle presentera sitt stora förslag om "rättvisa minimilöner".

Fast nu dröjer det ända till den 15 december, visar EU-kommissionens uppdaterade arbetsplanering på onsdagen. Varför presentationen har skjutits upp finns det dock ännu ingen information om.

”Vi är fortsatt inriktade på att lägga fram vårt förslag före årsskiftet”, meddelar en talesperson för Schmit per e-post till TT.

Tvingande direktiv

Så sent som i tisdags skrev nyhetssajten Politico Europe att ett tvingande direktiv skulle presenteras i slutet av oktober, med avsikten att skapa ett gemensamt ramverk för minimilöner. För länder där lönerna sätts via förhandlingar mellan fack och näringsliv – som i Sverige – anges i sin tur syftet vara att få fler att omfattas av kollektivavtalen.

Enligt danska nyhetssajten Altinget.dk är minst 15 av de 27 EU-länderna motståndare till bindande regler, vilket väcker hopp bland förslagets många motståndare i Norden.

"Det här måste vara dödsdomen för idén om en europeisk minimilön. Att en majoritet av EU:s medlemsländer säger nej till en lagstiftning kommer EU-kommissionen inte kunna förbise", skriver svenska parlamentsledamoten Abir al-Sahlani (C) i ett uttalande via sms.

Annons

Annons

"Dags att släppa detta"

Sverige, Danmark och Finland har länge uppmanat kommissionen att lägga fram en rekommendation, snarare än ett bindande lagförslag.

"Kommissionen bör lyssna på medlemsstaternas invändningar. Jag väljer att tolka uppskjutningen som att det även inom kommissionen finns betänkligheter kring om EU har rätt att lagstifta om löner. Det är dags att släppa detta", skriver EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S) i ett sms till TT.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons