A-
A+

EU: Fullvaccinerade bör få resa fritt

EU-kommissionen har lagt fram förslag för att öppna EU för resande. Arkivbild.
EU-kommissionen har lagt fram förslag för att öppna EU för resande. Arkivbild.
EUTT

Fullvaccinerad? Då kan du snart slippa karantän och krav på covidtest vid resor i Europa – om EU-kommissionen får som den vill.

Annons

Annons

Annons

Annons

Med hänvisning till det förbättrade smittoläget och ökande vaccinationstäckning lägger kommissionen nu fram flera förslag för att underlätta resandet inom unionen i sommar.

"De senaste veckorna har vi sett att antalet smittade fortsätter att minska, vilket visar framgångarna i vaccinationskampanjerna runtom i Europa", säger justitiekommissionär Didier Reynders i ett pressmeddelande.

Hälften har fått vaccin

"Vi vill säkerställa att vi kan ta steg mot att återöppna våra samhällen under de kommande veckorna på ett säkert och samordnat sätt", säger hälsokommissionär Stella Kyriakides i samma pressmeddelande.

Alla som är fullvaccinerade mot covid-19 bör efter två veckor undantas covidtest och karantän vid resor inom EU, föreslår EU-kommissionen.

Det är den rimliga gränsen att föreslå eftersom det är efter den tiden som man anser att man har fullt skydd av vaccinet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Samtliga personer som ska resa måste dock ha ett giltigt EU-covidpass.

Det måste finnas ett system som möjliggör kontroll av att man är vaccinerad, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till TT.

Omkring hälften av alla vuxna i EU har fått en första dos vaccin.

Samma regler ska gälla personer som har genomgått en covid-19-infektion och fått en dos av ett tvådosvaccin.

Annons

Annons

Bara ett grönt område

Personer som har haft covid-19 ska också undantas från reglerna om covidtest och karantän under 180 dagar efter det att de testats positivt för sjukdomen.

Ett starkt avrådande utfärdas för resande från områden som har klassats som mörkröda – det vill säga har fler än 150 smittade per 100 000 invånare under den senaste tvåveckorsperioden. Det gäller för närvarande exempelvis nordligaste Sverige.

För resande från gröna områden däremot – här avses områden med färre än 25 smittofall per 100 000 invånare den senaste tvåveckorsperioden – föreslås att inga restriktioner behövs. I dagsläget är Malta det enda landet i EU som är grönt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss