EU håller tillbaka stödpengar till Etiopien

Skor som lämnats kvar av tigreanska flyktingar vid floden Tekezes strand, vid gränsen mellan Etiopien och Sudan.
Skor som lämnats kvar av tigreanska flyktingar vid floden Tekezes strand, vid gränsen mellan Etiopien och Sudan.
EtiopienTT-AFP-Reuters

EU avvaktar med att ge Etiopien motsvarande drygt 900 miljoner kronor i bistånd, med hänvisning till konfliktsituationen i regionen Tigray.

Annons

Annons

Annons

Annons

Unionen vill att Etiopien ger sin syn på den humanitära kris som följt på fem veckors krig mellan federala styrkor och separatister i Tigray. Humanitär hjälp har haft svårt att nå fram till behövande i civilbefolkningen.

Stödet skulle ha betalats ut i tre omgångar. Enligt ett dokument som AFP och Reuters tagit del av skjuts utbetalningarna på framtiden för att det ska "skapas politiskt utrymme för att bedöma den nuvarande situationen och begära ett svar" angående de betänkligheter som EU har uttryckt.

Det handlar om att hjälparbetare och journalister ska få möjlighet att arbeta i området, samt att våldet ska trappas ned.

Flera tusen människor befaras ha blivit dödade under konflikten och upp emot en miljon människor beräknas ha drivits på flykt.

Etiopiens fredsprisbelönade premiärminister Abiy Ahmed har sagt att arméns offensiv skedde med största möjliga hänsyn till civila – vilket motsägs av en växande samling vittnesmål.

Till exempel dödades 27 civila människor av den etiopiska armén under tre dagars strider om byn Bisober, enligt lokala makthavare och invånare. En kvinna i 60-årsåldern berättar för AFP hur hon flydde byn till fots tillsammans med sin son och att de stoppades av en soldatstyrka som sållade ut alla män och sköt ihjäl dem.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons