A-
A+

EU-hopp om bättre relation när Johnson avgår

G7-mötet i tyska Bayern i juni 2022. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i mitten. Arkivbild.
G7-mötet i tyska Bayern i juni 2022. Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i mitten. Arkivbild.
StorbritannienTT

Vid sidan om skandalerna kommer Boris Johnson att gå till historien som den premiärminister som ledde Storbritannien ut ur EU.

Hans avgång väcker nu hopp i EU om ett nytt kapitel med mer konstruktiva relationer mellan London och Bryssel, tror experter.

Annons

Annons

Premiärminister Boris Johnson under G7-mötet i Tyskland i juni. Arkivbild.
Premiärminister Boris Johnson under G7-mötet i Tyskland i juni. Arkivbild.
Göran von Sydow, direktör för Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps). Arkivbild.
Göran von Sydow, direktör för Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps). Arkivbild.

Förhållandet mellan Storbritannien och EU har varit ansträngt de senaste åren, och en av anledningarna är Boris Johnson.

Johnson har aldrig varit populär i EU, eftersom han var så drivande i brexit-kampanjen, säger Nicolas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola.

Göran von Sydow vid Svenska institutet för Europapolitiska studier (Sieps) menar att det inte ens är säkert att brexit-omröstningen hade slutat som den gjorde om inte Johnson hade kommit ut på lämna-sidan.

Han har varit en nyckelfigur när det gäller resultatet i folkomröstningen och en nyckelfigur i den mer hårdföra brexit-sidan. Det har försvårat relationen till EU.

"Nytt kapitel"

När Boris Johnson i torsdags meddelade sin avgång kom en av de första kommentarerna från EU:s tidigare brexitförhandlare Michel Barnier.

“Boris Johnsons avgång öppnar ett nytt kapitel i relationerna med Storbritannien. Låt det blir mer konstruktivt”, skrev han på Twitter.

Göran von Sydow tror att det finns en försiktig optimism bland EU-ländernas ledare.

Det har varit besvärligt med Johnson i ledningen eftersom det har varit svårt att få en tillitsfull relation. Det har funnits en frustration inom EU. Mycket av det som Storbritannien gör, särskilt under Johnsons ledning, har styrts av inrikespolitiska hänsynstaganden, säger han.

Annons

Annons

Gräl sedan 2020

En av de mest infekterade tvistefrågorna mellan EU och Storbritannien rör det så kallade Nordirlandsprotokollet. Grälet har pågått i princip ända sedan Storbritannien formellt lämnade EU 31 januari 2020. Frågan gäller vilka handelsregler som ska gälla med Nordirland och resten av Storbritannien, respektive Nordirland och republiken och EU-medlemmen Irland.

Boris Johnson är inte rädd för att provocera, särskilt när det gäller Storbritanniens syn på brexit och Nordirland, säger Nicholas Aylott.

I ett lagförslag som Johnsons regering nyligen lade fram vill Storbritannien ändra Nordirlandsprotokollet, vilket företrädare för EU anser strider mot internationell rätt.

Det har varit en infekterad relation den senaste tiden. EU har varit väldigt missnöjda med hur Storbritannien har agerat, säger Göran von Sydow.
Den här frågan måste lösas på något sätt och det blir en uppgift för den nye premiärministern.

Försiktigt närmande

En fråga som däremot fört EU och Storbritannien närmare varandra, anser von Sydow, är Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Bägge har i starka ordalag fördömt Rysslands agerande.

När man förhandlade fram den framtida relationen mellan EU och Storbritannien under brexit-förhandlingarna ville EU ha ett större samarbete i utrikes- och säkerhetspolitik, men det ville inte britterna då. Nu kan man ändå se att det finns förutsättningar med en ny brittisk premiärminister att det blir ett närmande mellan EU och Storbritannien.

Boris Johnson har också haft sin förtjänster, påpekar Nicolas Aylott, och syftar på hans lättsamma och okonventionella stil i mötet med andra världsledare. Inte minst på det senaste G7-mötet, då Johnson skämtade om Putin med bland andra Frankrikes president Emanuel Macron och Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

Han kan vara väldigt charmig och har roligt med de andra ledarna när han träffar dem, säger Nicolas Aylott.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.