A-
A+

EU hotar Astra Zeneca med exportstopp

Om inte Astra Zeneca fullföljer leveranserna till EU kan det bli exportstopp. Arkivbild.
Om inte Astra Zeneca fullföljer leveranserna till EU kan det bli exportstopp. Arkivbild.
EUTT-AFP

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hotar Astra Zeneca med exportstopp om inte EU får sina utlovade leveranser av vaccin mot covid-19 före andra länder. Utspelet är det senaste i ett allt mer infekterat gräl.

Annons

Annons

Vi har alternativet att stoppa planerad export. Det är vårt budskap till Astra Zeneca, fullfölj ert kontrakt med Europa innan ni börjar leverera till andra länder, säger Ursula von der Leyen i en intervju med tyska Funke media group.

EU kämpar för att snabba på vaccinationstakten medan flera länder slåss mot stigande smittotal som på flera håll har lett till nya restriktioner.

Enligt von der Leyen har Astra Zeneca bara levererat 30 procent av de 90 miljoner vaccindoser det utlovat under årets första kvartal. Företaget har skyllt förseningarna på sina anläggningar i EU, men har samtidigt lyckats leverera enligt kontrakt till Storbritannien.

Bryssel har anklagat London för att i praktiken ha infört ett exportstopp för att nå sina vaccinmål, något som kraftigt förnekas av den brittiska regeringen.

Ett exportstopp i EU måste först utlösas av en enskild medlemsstat och sedan godkännas av EU-kommissionen innan det kan träda i kraft. Hittills har det bara använts av Italien som stoppat 250 000 doser från att skeppas till Australien.

Inte alla EU-länder stödjer ett exportstopp, som kan rubba de globala försörjningskedjorna. Bland annat har Belgien och Nederländerna manat till försiktighet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!