A-
A+

EU hotar frysa Polens coronapengar

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill ha rejäla åtaganden från Polen innan några coronastödspengar kan bli aktuella. Arkivfoto.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill ha rejäla åtaganden från Polen innan några coronastödspengar kan bli aktuella. Arkivfoto.
EUTT:s korrespondent

Polens omdiskuterade disciplinära domarnämnd måste bort – annars blir det inga coronapengar från EU.

Klart besked kommer från EU-basen Ursula von der Leyen.

Annons

Annons

Polen är ett av få EU-länder som ännu inte fått klartecken för sin plan kring det gigantiska coronastöd som EU-länderna i fjol gemensamt enades om att låna ihop.

Anledningen till att Polen får vänta är given, anser EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, och hänvisar till pågående strid kring den särskilda disciplinnämnd som lyder under Polens Högsta domstol.

Vi vill att återhämtningsplanen ska innehålla ett klart åtagande om att montera ned disciplinnämnden, avsluta eller reformera de disciplinära åtgärderna och inleda processen med att återinsätta domare, säger von der Leyen på en presskonferens i Bryssel.
Villkoren är väldigt klara. Vi är överens om ha investeringar och reformer (i coronaplanerna). Och reformerna är kopplade till EU:s landsspecifika rekommendationer. Och sedan länge finns en rekommendation till Polen kring rättsväsendets oberoende, säger kommissionsordföranden.

"Utpressning"

Polens omtalade disciplinnämnd har fått skarp kritik från EU:s domstol som i onsdags gav order om dagliga rekordböter på en miljon euro – nästan tio miljoner kronor – så länge som inte Polen lever upp till ett tidigare domstolsutslag om disciplinnämnden.

Fel väg att slå in på, anser emellertid Polens regering.

"Att ta vägen via straff och utpressning mot vårt land är inte det rätta", skrev regeringstalesmannen Piotr Müller på Twitter i onsdags enligt nyhetsbyrån AFP.

Annons

Annons

EU-bidrag stoppas?

Disciplinnämnden har utgjort en stridsfråga i flera år mellan EU-ledningen och de styrande i Warszawa. Nämnden har bland annat befogenhet att upphäva domarnas åtalsimmunitet samt sänka deras löner. Kritiker anser dock att nämnden kan användas politiskt för att omintetgöra juridiska hinder för regeringens maktutövning.

Om Polen vägrar att betala sina rekordböter till domstolen kan EU-kommissionen i slutändan ta beslut om att räkna av pengarna från andra EU-utbetalningar till landet.

Redan sedan tidigare lever Polen dessutom under ett krav på 500 000 euro per dag så länge som man inte följer ett annat domstolsutslag, om att omedelbart avbryta verksamheten vid en kolgruva i Turow, nära gränsen mot Tjeckien.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.