A-
A+

EU-hyllning av demokratin i Taiwan

EU-parlamentsledamoten Raphaël Glucksmann (till vänster) talar via tolk (i mitten) med Taiwans premiärminister Su Tseng-Chang (till höger).
EU-parlamentsledamoten Raphaël Glucksmann (till vänster) talar via tolk (i mitten) med Taiwans premiärminister Su Tseng-Chang (till höger).
EUTT:s korrespondent

Mullret från fastlands-Kina avskräcker inte EU-parlamentet från att besöka Taiwan.

Öns demokrati hyllas av sju EU-ledamöter på besök.

Annons

Annons

Franske socialdemokraten Raphaël Glucksmann tillhör de européer som Kina i våras införde sanktioner mot, som en följd av EU-kritik mot landets agerande i Hongkong och Xinjiang.

Men till Taiwan kan Glucksmann åka. Och det gör han nu, då han leder en mindre grupp av EU-parlamentsledamöter på ett kort besök.

Er demokratis blomstrande är formidabel och därför är vi så glada att vara här. Ni har visat att demokratin kan blomstra i den här regionen och att auktoritära regimer inte är framtiden, sade Glucksmann enligt nyhetsbyrån AP vid onsdagens möte med premiärminister Su Tseng-Chang.

Kritik från Kina

Redan vid avresan hade fransmannen dessutom skickat ett klart budskap till Kina, som stadigt protesterar mot övriga världens kontakter med Taiwan.

"Varken hot eller sanktioner imponerar på mig. Jag fortsätter att stå tillsammans med dem som strider för demokrati och mänskliga rättigheter", skrev han på Twitter.

Glucksmann är ordförande i ett specialutskott i EU-parlamentet som granskar försök att utifrån påverka EU och sprida falska nyheter. Syftet med Taiwan-besöket är att bland annat diskutera öns "erfarenheter i kampen mot desinformation".

Annons

Annons

Som 1984?

Resan sker sedan EU-parlamentet nyligen antagit en icke bindande resolution som uppmanar EU att kraftigt uppdatera sina relationer med Taiwan. Resolutionen arbetades fram av svenske ledamoten Charlie Weimers (SD), som liksom Glucksmann nu utpekas som "radikal bråkmakare" av statsägda Kina-tidningen Global Times.

Kina håller inte bara på att bli en verklig version av (George Orwells roman) 1984, utan har också globala planer för det systemet, kontrar Weimers – som inte är med på Taiwan-resan – till nyhetssajten Politico Europe.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.