A-
A+

EU i krismöte om migrationen

Migranter väntar vid den italienska gränsstaden Ventimiglia. På andra sidan ligger Frankrike som Italien bråkar med. Arkivbild.
Migranter väntar vid den italienska gränsstaden Ventimiglia. På andra sidan ligger Frankrike som Italien bråkar med. Arkivbild.
EUTT-AFP

EU:s tjeckiska ordförandeskap kallar till ett extra migrationsministermöte nästa vecka på grund av stor oenighet mellan Frankrike och Italien om hur migranter som räddats till havs ska behandlas.

Annons

Annons

Italien har sedan den nya regeringen tillträtt, med premiärminister Giorgia Meloni från ytterhögerpartiet Italiens bröder i spetsen, höjt tonläget i migrationsfrågorna.

Hon kräver att fler EU-länder är med och delar på bördan att ta emot de stora båtarna.

Som en följd har en diplomatisk dispyt blossat upp mellan Frankrike och Italien om mottagande av migranter som flyr i båtar över Medelhavet.

Konflikten har fått fransmännen att införa passkontroller vid gränsen mot sin granne. På den italienska sidan blev den omedelbara effekten stillastående trafik utanför den italienska gränsstaden Ventimiglia vid Medelhavet.

Agerandet kommer efter veckor av ordkrig mellan länderna, som trappats upp i och med räddningsfartyget Ocean Vikings öde.

I förra veckan lade fartyget till i Toulon efter att ha nekats hamntillträde i Italien. De drygt 230 migranterna ombord fördes till läger i Frankrike efter beslut av den franska premiärministern Élisabeth Borne.

Som svar på det italienska agerandet drog sig Frankrike ur ett solidaritetsprogram där landet gått med på att ta emot 3 000 migranter från Italien. Den franska regeringens talesperson Olivier Véran kallade Italien "förlorare" i dispyten.

"Aggressivt" och "oproportionerligt" svarade Italien och fick stöd av Grekland, Malta och Cypern.

"Ministrarna kommer att diskutera den nuvarande situationen på alla migrationsvägar", skriver det tjeckiska ordförandeskapet på Twitter inför det extrainsatta ministermötet den 25 november.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.