EU kritiserar Kinas processer mot kritiker

Den kinesiska medborgarjournalisten Zhang Zhan i Wuhan i april i år.
Den kinesiska medborgarjournalisten Zhang Zhan i Wuhan i april i år.
KinaTT-AFP-Reuters

EU kritiserar domen mot den kinesiska medborgarjournalisten Zhang Zhan som rapporterat kritiskt om virusutbrottet i Wuhan. Bryssel uppmanar också Peking att ge en rad aktivister en rättvis domstolsprövning.

Annons

Annons

Annons

Annons

"Enligt trovärdiga källor har Ms Zhang utsatts för tortyr och dålig behandling under interneringen och hennes hälsotillstånd har försämrats allvarligt", säger Peter Stano, utrikespolitisk EU-talesperson, enligt ett uttalande.

Zhangs rapporter om överfulla sjukhus och hårdhänta myndigheter i Wuhan under pandemin gick stick i stäv med de officiella beskrivningarna.

Enligt Zhangs advokat greps hon i maj, anklagad för att ha "startat bråk och framkallat problem" – en brottsrubricering som i Kina ofta används för att tysta oliktänkande.

I dagarna dömdes hon till fyra års fängelse.

EU kräver nu att hon – liksom flera fängslade jurister och aktivister i Kina – genast släpps fria.

Stano pekar på tio prodemokratiska aktivister från Hongkong som på måndagen ställdes inför rätta i staden Shenzhen i Kina, liksom på två andra gripna aktivister.

"De anklagades rättigheter till en rättvis rättegång och en korrekt rättsprocess – i enlighet med internationella lagar om mänskliga rättigheter och enligt Kinas straffrättsliga lagar – har inte respekterats", står det i uttalandet.

Också FN och flera länders regeringar har kritiserat gripandena.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons