-
+

EU-länder kan stämma Astra Zeneca

Socialminister Lena Hallengren (S) under en digital pressträff om pandemiläget.
Socialminister Lena Hallengren (S) under en digital pressträff om pandemiläget.
CoronavirusetTT:s korrespondent

EU:s medlemsländer kan komma att stämma läkemedelsjätten Astra Zeneca för kontraktsbrott.

"Vi bevakar frågan noggrant", säger hälsoministern.

Annons

Annons

Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics. Arkivfoto.
Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics. Arkivfoto.

Runt om i EU är irritationen stor över Astra Zenecas besked om att mindre leveranser än utlovat är att vänta under våren, på grund av "reducerad förmåga" vid en av företagets fabriker.

EU har investerat miljarder för att hjälpa till i utvecklingen av de första covid-19-vaccinen. Företagen måste leverera, betonar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett tal via webben till årets Världsekonomiska forum (WEF).

Kräver besked

Bland EU-länderna övervägs nu ett gemensamt agerande mot Astra Zeneca, meddelar Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics enligt lettiska nyhetssajten Delfi.

Det är inte rätt av dem att inte uppfylla sina åtaganden, särskilt Astra Zeneca, som har tagit emot ganska mycket pengar från EU för forskning och utveckling av ett vaccin, säger Rinkevics.

Om det skulle vara aktuellt för Sverige att delta i en eventuell gemensam stämning är oklart. Socialminister Lena Hallengren (S) säger dock att det är "otroligt viktigt" att vaccintillverkarna levererar vaccin enligt ingångna avtal.

"Vi förväntar oss att man gör allt för att göra det, och vi bevakar frågan noggrant tillsammans med andra EU-länder. När beskeden klarnar blir det lättare att utreda eventuella effekter", säger Hallengren i en skriftlig kommentar.

Annons

Annons

Viktig roll i Sverige

Statsepidemiolog Anders Tegnell konstaterar att leveransförseningen kommer att sätta regionerna under hård press när det gäller att hinna med alla vaccineringar.

Det största problemet är att de skjuter fram leveranserna till andra kvartalet, och det kommer innebära en betydligt större press på regionerna att hinna med sin vaccinering när man får väldigt mycket vaccin under en kort period. Det är väl den största negativa effekten.

TT: Hur viktig är Astra Zeneca i den svenska vaccinstrategin?

Ja, ganska viktig, för de är det företag som kommer med stora volymer närmast i tid, säger Tegnell.

Beslut på fredag?

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides var tydligt irriterad när hon i måndags krävde besked om "exakt hur många doser" som Astra Zeneca producerat och till vilka de har levererats, och när.

Några klara svar har dock ännu inte getts, uppger EU-källor för nyhetsbyrån Reuters. Däremot ska Astra Zeneca ha erbjudit att flytta fram sina första leveranser av sitt vaccin från den 15 februari till den 7 februari.

Bolagets vaccin är ännu inte godkänt av EU:s läkemedelsmyndighet EMA, men väntas allmänt få ett positivt besked på fredag.

Min personal arbetar så hårt de kan, lovar EMA-chefen Emer Cooke i ett framträdande inför EU-parlamentets hälso- och miljöutskott.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss