A-
A+

EU-länder trycker på för brexitavtal

EU-minister Hans Dahlgren hoppas att EU-parlamentet snabbt kan hålla en slutlig omröstning för att formellt godkänna vinterns handelsavtal med Storbritannien. Arkivfoto.
EU-minister Hans Dahlgren hoppas att EU-parlamentet snabbt kan hålla en slutlig omröstning för att formellt godkänna vinterns handelsavtal med Storbritannien. Arkivfoto.
EUTT:s korrespondent

Fram och tillbaka går relationerna mellan EU och Storbritannien efter brexit.

Nu råder glada miner igen – och då vill medlemsländerna att även EU-parlamentet sträcker ut en hand.

Annons

Annons

Annons

Annons

Optimism uttalades när EU-kommissionären Maros Sefcovic på tisdagen informerade om läget i diskussionerna med London.

Sefcovics tonläge var rätt positivt. Han menar att det finns alla förutsättningar att komma till en bra utveckling här och att man inte ska behöva gå den här vägen som vi har hotat med från EU:s sida och använda sig av överträdelsebestämmelserna, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) på en webbträff efteråt.

Oro för Nordirland

Det som konkret diskuteras just nu är hur bestämmelserna ska uppfyllas i det brittiska utträdesavtalets så kallade Nordirlandsprotokoll. Där fastslås vilka kontroller som behöver göras av varor som rör sig till och från landsänden nu när den inte längre är en del av EU.

Att Storbritannien på egen hand bestämt att det behövs en längre övergångsperiod har dock väckt stark irritation i Bryssel.

Samtidigt har de oroligheter som på sistone blossat upp igen i Nordirland påmint alla om vikten av att snabbt hitta en lösning.

Det känns som det är på bättre väg nu än för några veckor sedan, säger Dahlgren.

Annons

Annons

Tryck på!

Både EU-länderna och EU-kommissionen vill därför att även EU-parlamentet visar god vilja. Parlamentets irritation över Storbritanniens agerande har lett till att man ännu inte velat planera in ett formellt godkännande av det handels- och samarbetsavtal som gäller preliminärt sedan årsskiftet – trots att det utlovats till senast den 30 april.

Här har vi sagt att vi ska klara av det här till den sista april och samtidigt är vi jättetydliga med att Storbritannien måste hålla sina åtaganden. Kan vi inte då själva göra det, inte ens hålla tidtabellen, så blir det lite märkligt, säger Dahlgren.
Så Sefcovic uppmanade oss alla att ta kontakt med våra parlamentariker i EU-parlamentet för att trycka på, säger EU-ministern.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr