A-
A+

EU-ledamöter kräver: Stoppa Belarus

Belarus fotbollslandslag, i vitt, i en match mot Tjeckien i VM-kvalet 2021. EU-parlamentariker protesterar mot att Belarus tillåts kvala till EM 2024.
Belarus fotbollslandslag, i vitt, i en match mot Tjeckien i VM-kvalet 2021. EU-parlamentariker protesterar mot att Belarus tillåts kvala till EM 2024.
FotbollTT-AP

Fler än 100 EU-parlamentariker kräver att Uefa stoppar Belarus från att få kvala till herrarnas fotbolls-EM 2024.

Annons

Annons

I ett brev till europeiska fotbollförbundets ordförande Alexander Ceferin skriver de att Belarus borde stoppas på grund av landets återkommande brott mot mänskliga rättigheter.

"Det är inte bara Uefas värderingar som står på spel, utan också Uefas rykte och framtoning gentemot det demokratiska samhället och det internationella samfundet", skriver de.

I förra veckan dömdes oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja i sin frånvaro till 15 års fängelse i en domstol i Minsk för att bland annat ha konspirerat mot regeringen. Tichanovskaja lever i exil.

Belarus president Aleksandr Lukasjenko är också nära allierad med Rysslands president Vladimir Putin i kriget mot Ukraina. Ryssland använde belarusiskt territorium i invasionen.

Belarusiska lag, liksom ryska, har varit bannlysta från all internationell fotboll på landslags- och klubbnivå, men Uefa bestämde förra året att låta Belarus kvala till EM trots protester från 2024 års EM-värd Tyskland.

Belarus ska spela sin första EM-kvalmatch den 25 mars mot Schweiz på neutral mark i Serbien.

Israel, Rumänien, Andorra och Kosovo är resterande lag i gruppen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.