A-
A+

EU och Indien i nya handelssamtal

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillsammans med Indiens premiärminister Narendra Modi.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillsammans med Indiens premiärminister Narendra Modi.
EUTT:s korrespondent

EU och Indien har enats om att skapa ett gemensamt handels- och teknikråd, precis som EU tidigare gjort med USA.

Annons

Annons

"Båda sidor är överens om att snabba förändringar i den geopolitiska miljön sätter ljus på behovet av nytt, djupare strategiskt engagemang. Handels- och teknikrådet kommer att ge politisk styrning och en nödvändig struktur", heter det bland annat i ett gemensamt uttalande på måndagsmorgonen.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besöker just nu Indien för att trycka på och söka stöd både politiskt och ekonomiskt med anledning av Rysslands krig i Ukraina.

Vi har så mycket gemensamt. Vi är levande demokratier, vi stöder båda den regelbaserade internationella ordningen och vi är stora ekonomier. För EU är partnerskapet med Indien en av våra viktigaste relationer under kommande årtionden, säger von der Leyen i en kort filmsekvens från hennes möte med Indiens premiärminister Narendra Modi på måndagen.

Handels- och teknikrådet är Indiens första och EU:s andra. Det som sattes upp med USA i fjol har främst skapats för att få bukt med de handelsproblem som präglade EU:s relation med USA under Donald Trumps tid som president. Ett första rådsmöte hölls i Pittsburgh i september med deltagande från bland andra EU-kommissionärerna Valdis Dombrovskis och Margrethe Vestager och ska följas upp med ett möte i Paris den 15–16 maj.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.