A-
A+

EU-oro för vapen från Ukraina

Ukrainska soldater vid en kontroll nära Charkiv i östra Ukraina. Arkivfoto.
Ukrainska soldater vid en kontroll nära Charkiv i östra Ukraina. Arkivfoto.
EUTT

Vapen från krigen i forna Jugoslavien har länge varit ett polisproblem i EU. Nu varnas för liknande konsekvenser efter Rysslands krig i Ukraina.

Annons

Annons

Efter krigen i Jugoslavien på 1990-talet har allehanda vapen därifrån flitigt dykt upp i utredningar om våld och brottslighet över hela Europa. Redan nu funderar därför EU-länderna på hur en liknande utveckling ska undvikas kring Ukraina.

Genom att vara redo, är ett av svaren.

Vi förbereder oss för olika sätt att kontrollera och samla in vapen och även vara beredda att stödja ukrainska myndigheter i det arbetet, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S), som nyligen diskuterade frågan när EU-ländernas justitie- och inrikesministrar möttes i Luxemburg.

Än så länge behövs de flesta vapnen i Ukraina. Informationsutbyte har dock redan dragits igång för att vara redo längre fram.

Det är väldigt många vapen som har distribuerats till medborgare i Ukraina och vi vill ju till varje pris förhindra att de kommer till brottslingar i andra europeiska länder, säger Ygeman.

Samlar vittnesmål

För de krigsbrott som inträffat i Ukraina kommer Migrationsverket aktivt att informera flyktingar om att de gärna får berätta om vad de har upplevt, för att bistå i utredningar.

Man vet ju aldrig på förhand vilken information som kan vara avgörande för fällande domar, men det faktum att vi redan börjar samla in den här informationen ökar naturligtvis möjligheten att ställa ansvariga till svars, säger Ygeman.

Annons

Annons

Återvänder?

Migrationsverket har nyligen skrivit ner prognosen för hur många ukrainare som väntas till Sverige i år, från 76 000 till cirka 55 000. Samtidigt börjar också ett visst återvändande att ta fart.

Migrationsverkets prognos är att under året kommer 5 000 människor från Ukraina att ha lämnat Sverige, säger Ygeman till TT.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.