EU-pris till oppositionen i Belarus

Oppositionen i Belarus med presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja i spetsen får årets Sacharov-pris från EU-parlamentet. Arkivfoto.
Oppositionen i Belarus med presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja i spetsen får årets Sacharov-pris från EU-parlamentet. Arkivfoto.
EUTT:s korrespondent

Oppositionsrörelsen i Belarus får EU:s finaste pris, Sacharov-priset för tankefrihet.

Ge inte upp. Vi står vid er sida, hälsar EU-parlamentets talman David Sassoli.

Annons

Annons

Med presidentkandidaten Svetlana Tichanovskaja i spetsen hedras det så kallade koordinationsrådet av talmannen och gruppledarna i EU-parlamentet.

Belarusierna har varit storfavorit till årets pris, med stöd på förhand från de tre största partigrupperna i parlamentet.

Protesterna som har ägt rum i Belarus har berört världen och fortsätter att göra det. Vår beundran växer för det belarusiska folket och vi upprörs över repressalierna, säger Sassoli i ett framträdande i Bryssel.

Priset, som är EU:s mest ansedda utmärkelse, har genom åren delats ut till en rad tunga världsledare och människorättsaktivister - från Nelson Mandela premiäråret 1988 till den uiguriske dissidenten Ilham Tohti i fjol.

Övriga finalnominerade i år var Najib Michail, ärkebiskop i Mosul i Irak samt de fängslade Guapinol-aktivisterna i Honduras tillsammans med den mördade miljöaktivisten Berta Cáceres.

Årets pristagare hyllas brett.

"De uppvisar ett enastående mod och en uthållighet trots den grymhet, brutalitet och förakt som Lukasjenko-regimen behandlat befolkningen med”, säger exempelvis svenska ledamoten Karin Karlsbro (L) i ett pressmeddelande.

Prissumman ligger på 50 000 euro - drygt en halv miljon kronor.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons