A-
A+

EU söker sin framtid

Portugals premiärminister António Costa håller upp bekräftelsen på att EU nu kan dra i gång sin stora konferens om unionens framtid.
Portugals premiärminister António Costa håller upp bekräftelsen på att EU nu kan dra i gång sin stora konferens om unionens framtid.
EUTT:s korrespondent

Säg till hur ni vill ha det! Maningen kommer från ledningen i EU som nu drar i gång sitt stora konfererande om framtidens union.

Annons

Annons

EU:s framtidskonferens har stötts och blötts ända sedan Frankrikes president Emmanuel Macron lanserade idén i kampanjandet inför EU-valet 2019.

Tanken är att samla åsikter bland både politiker och allmänhet runt om i Europa för att kunna snitsla ut vägen mot framtiden. Oavsett vad man tycker.

Vi vet att vi inte alla har samma syn på EU:s framtid. Men just därför är det här så betydande, så vi kan diskutera utan tabun, säger Portugals premiärminister António Costa i ett framträdande i EU-parlamentet.

Uppgörelse nådd

Konferensen har försenats rejält av en lång tvist om hur den ska ledas. EU-parlamentet har kämpat för att ge uppgiften till Belgiens förre premiärminister Guy Verhofstadt, som dock inte fått stöd bland medlemsländerna.

I förra veckan nåddes dock en uppgörelse om ett delat ordförandeskap som nu bekräftats i en ceremoni, där deltagarna tagit till sina vackraste formuleringar.

I dag bjuder vi in alla européer till att tala ut, säga vilket Europa de vill leva i och forma det och bygga det tillsammans med oss, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Annons

Annons

"Ladda om"

Rent praktiskt ska konfererandet ske i form av en rad olika möten, både lokalt och nationellt. Resultat och rekommendationer därifrån ska föras till en storsamling minst en gång i halvåret med EU-parlamentsledamöter, nationella parlamentsledamöter och regeringsföreträdare, men också representanter för fackförbund och samhällsorganisationer.

Vad slutresultatet ska bli råder det delade meningar om. EU-parlamentets talman David Sassoli talar öppet om att samtalen kan leda till ändringar i EU-fördragen – något som många medlemsländer är starkt skeptiska till, då det kräver folkomröstningar i deras länder.

Att det ändå ska samtalas gillas i alla fall av de flesta.

Jag tycker det är viktigt att man laddar om efter brexit och funderar på Europas framtid och hur vi ska samverka och hur vi ska få EU-politiken närmare medborgarna. Jag personligen tycker att man måste prata om vad EU ska göra och vad EU inte ska göra, säger svenska EU-parlamentsledamoten Emma Wiesner (C).
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!