A-
A+

EU-spellista lyfter fram typisk svensk musik

Håkan Hellströms 'Känn ingen sorg för mig Göteborg' är med på EU:s spellista 'Songs from Sweden'. Arkivbild.
Håkan Hellströms "Känn ingen sorg för mig Göteborg" är med på EU:s spellista "Songs from Sweden". Arkivbild.
MusikTT

Abba, Bob Hund och Håkan Hellström – det är artister och band som representerar Sverige. I alla fall enligt den spellista som regeringskansliet tagit fram med anledning av det svenska ordförandeskapet i EU:s ministerråd.

Annons

Annons

Sverige är ordförande för ministerrådet de kommande sex månaderna – och i samband med detta har man skapat en Spotify-spellista över vilka artister och låtar som representerar Sverige. Något bland annat Expressen har rapporterat om.

På listan finns klassiska världsartister som Abba, Robyn och Roxette, men den innehåller även flera artister och band som sjunger på svenska. Till exempel Timbuktu med "Det löser sig", Håkan Hellström och hans "Känn ingen sorg för mig Göteborg" samt Veronica Maggio med "Sergels torg".

Med på listan finns även Zara Larsson, Avicii, First Aid Kit, Imperiet – och Tommy Körberg med "Stad i ljus".

Det enda klassiska inslaget på listan var till början ett verk tonsatt av Kurt Atterberg. Men det plockades bort efter att Kulturnytt i Sveriges Radio kontaktat EU-minister Jessika Roswall om att Atterberg, som dog 1974, anklagats för att ha haft nazistsympatier.

"Vi kände inte till det här, men har nu plockat bort låten och ersatt den med en annan klassisk låt", säger Erik Wirkensjö på ordförandeskapets kommunikationssekretariat till Kulturnytt.

Ordförandeskapet i Europeiska unionens råd (även kallat ministerrådet) växlar mellan medlemsländerna var sjätte månad. Sverige tog över ordförandeskapet den 1 januari.

Rättad: I en tidigare version av texten förekom en felaktig uppgift om vem som sammanställt listan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.