A-
A+

EU stämmer Astra Zeneca för sena leveranser

Astra Zenecas vaccin mot Covid-19.
Astra Zenecas vaccin mot Covid-19.
EUTT

EU vidtar juridiska åtgärder mot Astra Zeneca med anledning av bristande vaccinleveranser.

Men företaget slår ifrån sig kritiken.

Annons

Annons

Annons

Annons

Processen inleddes i fredags å samtliga 27 medlemsstaters vägnar, uppger EU-kommissionens talesperson Stefan De Keersmaecker.

Anledningen är att vissa villkor i kontraktet inte respekterats och att företaget inte varit i stånd att presentera en trovärdig strategi för att säkerställa att doserna levereras i tid, säger han vid en pressbriefing i Bryssel.

EU har tidigare uttryckt sitt formella missnöje i form av ett brev som skickades från EU-kommissionen till läkemedelsbolaget i mars.

Slår ifrån sig

Missnöjet handlar mer specifikt om ouppfyllda löften om leveranser av vaccin mot covid-19 i april, maj och juni, uppgav Irlands hälsominister Stephen Donnelly i förra veckan.

Vi vill se till så att det blir en skyndsam leverans av ett tillräckligt antal doser, som europeiska medborgare är berättigade till och som utlovats i enlighet med kontraktet, säger De Keersmaecker.

Astra Zeneca skriver i ett pressmeddelande att man beklagar EU:s beslut om juridiska åtgärder och slår ifrån sig anklagelserna om kontraktsbrott.

"Efter ett år av makalösa vetenskapliga framsteg, mycket komplicerade förhandlingar och utmaningar i tillverkningsledet är vårt företag i färd med att leverera närmare 50 miljoner doser till europeiska länder i slutet av april, i enlighet med vår prognos", skriver företaget.

Annons

Annons

Kritik mot EU

"Vi anser att det saknas grund för en rättsprocess och välkomnar denna möjlighet att lösa denna tvist så snart som möjligt", tillägger man.

Makthavarna i Bryssel har själva fått kritik för långsam utrullning av vaccin mot covid-19, problem som delvis förklarats med just leveransproblem från företagen.

Det viktiga just nu är att det levereras vaccindoser i stället för att ägna sig åt diverse rättsprocesser. Men självklart är det viktigt att säkerställa att inga oegentligheter har ägt rum, kommenterar svenska EU-parlamentsledamoten Abir Al-Sahlani (C) på en pressträff via webben.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr