EU-talman beklagar flytt från Strasbourg

EU-parlamentets talman David Sassoli. Arkivbild.
EU-parlamentets talman David Sassoli. Arkivbild.
EUBryssel, TT:s korrespondent

Att EU-parlamentet samlas i Bryssel i stället för Strasbourg väcker heta känslor i Frankrike.

Parlamentets talman David Sassoli hoppas ändå vara tillbaka "så snart som möjligt".

Annons

Annons

David Sassoli beslutade i förra veckan att EU-parlamentets septembersession ska hållas i Bryssel, med hänvisning till att Strasbourg förklarats som röd zon i coronasammanhang.

Skönt, tycker många som inte bara tänker på hälsan utan också ogillar det ständiga resandet mellan parlamentets två hemorter, Bryssel och Strasbourg.

Ledamöterna från Strasbourg är dock föga roade.

"Jag vägrar att åka till Bryssel. Jag kommer att följa sessionen från Strasbourg som ursprungligen planerat", skriver exempelvis franske liberalen Christophe Grudler på Twitter.

Även den franska regeringen har rynkat på näsan.

Obegripligt. Virusfrekvensen är lägre i Strasbourg än i Bryssel, sade regeringstalesmannen Gabriel Attal i förra veckan.

Nu försöker David Sassoli gjuta olja på vågorna.

Det var med beklagan som jag tog beslutet. Å alla våra ledamöters vägnar skickar jag en varm hälsning till borgmästaren och folket i Strasbourg, dit vi hoppas återkomma snart, säger talmannen i sitt inledningsanförande under måndagens sittning i Bryssel.

I EU-fördraget fastslås att parlamentet ska samlas i Strasbourg minst tolv gånger om året. Ett nytt försök att åka till den östfranska staden ska nu göras i början av oktober.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons