A-
A+

EU: Ungern bromsar enighet om Mellanöstern

EU:s utrikespolitiske representant Josep Borrell uppmanar parterna i Mellanöstern att omedelbart upphöra med våldet och få till stånd en vapenvila.
EU:s utrikespolitiske representant Josep Borrell uppmanar parterna i Mellanöstern att omedelbart upphöra med våldet och få till stånd en vapenvila.
EUTT-AFP-Reuters

Alla EU-länder kunde inte helt enas om att kräva ett omedelbart eldupphör och nedtrappning av konflikten mellan israeler och palestinier.

Vid ett videomöte mellan EU-ländernas utrikesministrar sade Ungern nej.

Annons

Annons

Annons

Annons

Ungern motiverade det med att man då går in på självförsvarsrätten (för Israel), sade utrikesminister Ann Linde efter mötet till svenska journalister.

Inför mötet vädjade den tyske utrikesministern Heiko Maas om just vapenvila, följd av dialog.

Lovade tysk hjälp

Enligt nyhetsbyrån Reuters utlovar Tyskland motsvarande drygt 400 miljoner kronor till humanitärt stöd i Gazaremsan.

I dag kommer jag att trycka på för en bättre humanitär tillförsel till Gaza, sade Maas inför det extrainsatta videomötet.

Den tyske utrikesministern fördömer samtidigt raketattackerna från Gaza mot Israel och betonar Israels rätt till självförsvar.

Men mötet gick bet på att få till en enad maning om om eldupphör.

Annons

Annons

"Alla 27 – utom en"

EU:s utrikespolitiske representant Josep Borrell uppmanade efter mötet ändå parterna att omedelbart upphöra med våldet och få till stånd en vapenvila.

Syftet är att skydda civila, och att ge Gaza fullvärdig humanitär hjälp, sade Borrell och underströk att alla 27 medlemsstater – utom en – stod bakom uttalandet.

Den ungerske utrikesministern Peter Szijjarto förklarade efteråt att han nästan alltid har problem med EU-uttalanden när det gäller Israel.

De är oftast mycket ensidiga och dessa uttalanden hjälper inte, särskilt inte under rådande omständigheter.

Fördömer raketbeskjutning

Ann Linde (S) ser det som ett misslyckande för unionen att inte lyckas få till ett gemensamt uttalande. Det minskar EU:s möjligheter att agera i någon roll för att lösa konflikten.

Ann Linde hävdar att det finns en stor enighet när det gäller att fördöma Hamas och andra organisationers raketbeskjutning av Israel samtidigt som Israel har en självklar rätt till självförsvar. Men Israel måste göra sitt yttersta för att se till så att civila inte skadas.

Det är djupt oroande att två barn på den israeliska sidan och uppemot 60 på den palestinska sidan har dödats, understryker Ann Linde.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss