A-
A+

EU varslar om exportförbud av vacciner

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto.
CoronavirusetTT:s korrespondent

EU öppnar för att införa exportförbud av vacciner till länder som inte levererar tillbaka till EU – i klartext främst USA och Storbritannien.

Vi vill ha ömsesidighet, manar kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

Annons

Annons

Vaccineringen mot covid-19 i EU-länderna har så sakteliga kommit igång, trots en långsam start.

Början var svår. Det tog tid att få upp produktionen, konstaterar kommissionsbasen von der Leyen på en presskonferens i Bryssel när hon går igenom vilka siffror som gällt och gäller för det första halvåret under 2021.

Då tar hon också upp det faktum att EU hittills beviljat 314 fall av vaccinexport från EU till totalt 33 andra länder, med över 41 miljoner doser. Det är något som EU än så länge säger med stolthet, som ett tecken på öppenhet.

Varning utfärdas

Men det kommer också ett varnande finger riktat mot andra vaccinproducerande länder som USA och Storbritannien, varifrån exporten till EU ser helt annorlunda ut.

Öppna dörrar går i två riktningar. Vi måste garantera ömsesidighet. Om ingenting förändras så måste vi göra exporten till vaccinproducerande länder avhängig av hur deras export ser ut, varnar von der Leyen.

Hon öppnar även för att exportrestriktioner kan införas gentemot länder som vaccinerat betydligt fler än vad EU gjort.

Alla alternativ finns på bordet. Vi befinner oss i århundradets kris. Jag utesluter ingenting, säger von der Leyen.

Annons

Annons

Målet ligger fast

När några åtgärder kan bli aktuella vill kommissionsbasen dock inte ännu gå in på. På presskonferensen undviker hon också att kommentera om utspelet i praktiken innebär ett upptrappat "vaccinkrig" med Storbritannien.

Än så länge har inga leveranser gjorts till EU från Astra Zenecas två fabriker i Storbritannien, samtidigt som fabriker i EU levererat över tio miljoner doser åt andra hållet.

Det här är en inbjudan till att visa oss att det också kommer doser från Storbritannien till EU, så att vi har ömsesidighet, säger von der Leyen.

Trots den långsamma vaccineringsstarten ser EU-kommissionen det fortfarande som möjligt att uppfylla det gemensamma EU-målet om att vaccinera minst 70 procent av den vuxna befolkningen före sommarens slut – det vill säga i september.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!