A-
A+

EU vidtar rättsliga åtgärder mot Storbritannien

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss och EU-kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic i Bryssel i februari. Arkivbild.
Storbritanniens utrikesminister Liz Truss och EU-kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic i Bryssel i februari. Arkivbild.
EUTT

EU kommer att vidta rättsliga åtgärder mot Storbritannien efter att landet lagt fram ett lagförslag om att ändra Nordirlandsprotokollet.

Annons

Annons

Enligt Nordirlandsprotokollet ska handeln mellan Storbritannien och Nordirland kontrolleras, så att varor inte kan flöda fritt in i och ut ur EU över gränsen mellan Nordirland och Irland.

Europeiska kommissionen anklagar nu Storbritannien för att hota freden i Nordirland.

Det finns ingen som helst juridisk eller politisk motivering för att ensidigt ändra ett internationellt avtal, säger kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Om det brittiska lagförslaget går igenom skulle det köra över utträdesavtalet med EU. Efter att det brittiska förslaget presenterats i parlamentet tidigare i veckan varnade Maros Sefcovic med rättsliga åtgärder.

Vi noterar mycket bekymrat den brittiska regeringens beslut att lägga ett lagförslag på bordet, sade han i måndags kväll.

Enligt Sefcovic är det inte aktuellt för EU att omförhandla brexitavtalet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.