A-
A+

EU vill få fler migranter att åka hem

EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson presenterar en ny EU-strategi för att få fler migranter att frivilligt åka hem till sina ursprungsländer.
EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson presenterar en ny EU-strategi för att få fler migranter att frivilligt åka hem till sina ursprungsländer.
EUTT:s korrespondent

Billigare och mer effektivt blir det om EU kan förmå migranter att självmant åka hem, i stället för att tvingas ut ur unionen.

Fast enkelt är det inte.

Annons

Annons

Annons

Annons

Med en ny strategi som presenterades på tisdagen hoppas EU-kommissionen få fler att åka hem frivilligt av de migranter och flyktingar som fått avslag på sina asylansökningar eller inte längre har uppehållstillstånd i EU.

I dag åker bara en tredjedel av de som har fått utreseorder iväg till sina hemländer och av dem är det bara en tredjedel som gör det frivilligt. Och vi vet alla att frivilligt återvändande är mycket enklare, billigare och bättre för alla inblandade, säger inrikeskommissionären Ylva Johansson på en presskonferens i Bryssel.

Mer samordning

Tanken är nu att förenkla för frivilligt hemåkande genom bättre samarbete med ursprungsländerna för att kunna ge ekonomiskt och socialt stöd och underlätta återintegrationen. En särskild "återvändande-koordinator" ska samordna EU-ländernas insatser, vars system och personal ska bistås för att bli mer likartade.

Mycket hamnar inom ramen för gränsskyddsmyndigheten Frontex.

Frontex kommer att bli EU:s återvändandemyndighet, konstaterar EU-kommissionären Margaritis Schinas.

Annons

Annons

Kritik mot Frontex

Fast det väcker också en hel del frågetecken, inte minst med tanke på den kritik som flitigt riktas mot myndigheten och de utredningar som pågår om huruvida Frontex-personal medverkat till otillåtet tillbakapressande av migranter vid EU:s gränser.

"Alla utredningar och granskningar av myndigheten borde få slutföras först innan man ger den ett sådant här uppdrag", säger exempelvis svenska EU-parlamentsledamoten Abir Al-Sahlani (C) i ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr