A-
A+

EU vill ha fler cancerkontroller

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides.
EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides.
EUTT:s korrespondent

Fler och bättre cancertester ska rädda liv i Europa, hoppas EU-kommissionen i nya rekommendationer.

Motsvarande en miljard svenska kronor finns redo i tillgängligt EU-stöd.

Annons

Annons

Coronapandemin tog mängder av liv i Europa 2020, konstaterar EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides på en presskonferens i Bryssel. Men det får inte göra att man glömmer bort andra siffror, betonar hon.

Under exakt samma år så var det nästan tre gånger så många liv – 1,3 miljoner – som förlorades i cancer, säger Kyriakides.

För att få ner de siffrorna kommer EU-kommissionen nu med uppdaterade rekommendationer på cancerområdet.

Vi måste kontrollera fler och vi måste kontrollera bättre. Målet är att år 2025 kontrollera minst 90 procent av alla i EU som kvalar in till att kollas för bröst-, livmoderhals- och tarmcancer, säger Kyriakides.

Ökat åldersspann

Rent konkret vill hon utöka tidsrymden för bröstcancertest till alla kvinnor mellan 45 och 74 år, istället för mellan 50 och 69. HPV-test för livmoderhalscancer ska göras på alla kvinnor mellan 30 och 65 år, minst vart femte år.

För tjock- och ändtarmscancer vill man se modernare immunkemiska avföringstester (FIT) i åldrarna 50 till 74 år, istället för de tester som används idag.

Annons

Annons

Över en miljard kronor

De nya målen ska ersätta gamla EU-rekommendationer från 2003 och innebär också att man vill se organiserade lungcancerkontroller av storrökare och före detta storrökare mellan 50 och 75 år och PSA-tester för prostatacancer för män upp till 70 år.

För att finansiera de nya rekommendationerna finns 98,5 miljoner euro – nästan 1,1 miljarder kronor – i olika former av EU-stöd.

I Sverige ingår redan kvinnor i åldrarna 40 till 74 år i det nationella screeningprogrammet för bröstcancer. Kvinnor mellan 23 och 70 år screenas också för livmoderhalscancer. Nyligen har även screening för tjock- och ändtarmscancer införts i hela landet för män och kvinnor mellan 60 och 74 år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.