A-
A+

EU vill se 15 procent lägre gaskonsumtion

EU-kommissionen, med ordförande Ursula von der Leyen, vill få möjlighet att dra i nödbromsen för gaskonsumtionen om lagernivåerna blir för låga i vinter. Arkivbild.
EU-kommissionen, med ordförande Ursula von der Leyen, vill få möjlighet att dra i nödbromsen för gaskonsumtionen om lagernivåerna blir för låga i vinter. Arkivbild.
EkonomiTT-Bloomberg

EU-kommissionen vill se en minskning av gaskonsumtionen med 15 procent till mars 2023, enligt ett förslag som presenterats av EU-kommissionen.

Såväl hushåll som energiproducenter och industrin påverkas av de åtgärder EU vill se genomförda i planen "Spara gas för en säker vinter".

Annons

Annons

Enligt förslaget ska EU-länderna prioritera sårbara hushåll och kritiska anläggningar, som sjukhus, om det uppstår ransoneringsbehov. EU vill även se informationskampanjer från berörda regeringar, för att begränsa uppvärmning och nedkylning med hjälp av naturgas.

Beredskap för att övergå till andra energislag än gas för att hantera uppvärmnings- och nedkylningsbehov efterlyses också av EU.

I förslaget finns dessutom en sorts nödbroms inbyggd, om lagernivån blir för låg och frivilliga neddragningar på nationell nivå inte räcker för att hantera situationen.

EU bedömer att medlemsländerna står inför en risk för ytterligare minskningar av gasleveranser från Ryssland. Kommissionen beskriver det som att Putinregeringen har börjat använda gasexporten som ett vapen som redan slår mot omkring hälften av EU:s medlemsländer.

Genom att vidta åtgärder nu minskas både risken och kostnaderna för det fall att EU drabbas av ytterligare störningar, konstaterar EU.

Förslaget måste godkännas av EU:s regeringar för att vinna laga kraft. EU-kommissionen hoppas att detta ska gå att få på plats med hjälp av ett extrainkallat möte med EU:s energiministrar nästa vecka.

Enligt regeringskällor som nyhetsbyrån Bloomberg varit i kontakt med finns det ett utbrett motstånd mot tvingande EU-regler för gaskonsumtionen i EU bland flera medlemsländer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.