A-
A+

EU vill undvika massmigration från Afghanistan

Afghaner korsar gränsen till grannlandet Pakistan den 27 augusti.
Afghaner korsar gränsen till grannlandet Pakistan den 27 augusti.
EUTT-Reuters

EU vill undvika massmigration från Afghanistan efter talibanrörelsens maktövertagande. Det framgår av ett utkast till uttalande som Politico och Reuters har tagit del av.

Annons

Annons

Uttalandet väntas presenteras under tisdagens krismöte i Bryssel om situationen i Afghanistan. Enligt Reuters kommer unionens inrikesministrar då att säga sig fast beslutna att agera för att förhindra ytterligare "okontrollerade, storskaliga, illegala migrationsflöden" till EU från Afghanistan.

I utkastet, som ska ha skrivits i lördags, lovar ministrarna att stoppa "nya afghanska säkerhetshot" mot EU:s medborgare. Enligt Reuters handlar det även om att utföra adekvata säkerhetskontroller på de som evakuerats från landet.

På flera håll i EU finns en utbredd oro för en situation som liknar den 2015, då ett stort antal syrier, men även bland annat afghaner, kom till Europa.

Den så kallade flyktingkrisen ledde till ett uppsving för främlingsfientliga partier i hela unionen. Även mellan medlemsländer uppstod splittring, då försök att etablera ett gemensamt och solidariskt mottagande misslyckades, och länder som Sverige och Tyskland tog emot en långt mycket större andel än andra.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!