A-
A+

Eva Röse tar "Maria Wern" vidare

Eva Röse är tillbaka i rollen som Maria Wern och Erik Johansson gör fortsatt den andra huvudrollen som Sebastian Ståhl. Pressbild.
Eva Röse är tillbaka i rollen som Maria Wern och Erik Johansson gör fortsatt den andra huvudrollen som Sebastian Ståhl. Pressbild.
TvTT

Nya brottsfall väntar för Gotlandspolisen Maria Wern, spelad av Eva Röse – som nu med stolthet även kan titulera sig medskapare av serien.

Det är otroligt tillfredsställande, säger hon.

Annons

Annons

Annons

Annons

Eva Röse har som medskapare av serien fått större respekt för alla manusförfattare. 'Är det berättelser och historier vi vill ha, då måste vi börja lyssna på våra manusförfattare och ge dem ordentliga resurser', säger hon.
Eva Röse har som medskapare av serien fått större respekt för alla manusförfattare. "Är det berättelser och historier vi vill ha, då måste vi börja lyssna på våra manusförfattare och ge dem ordentliga resurser", säger hon.

Eva Röse har sedan 2008 gestaltat polisen Maria Wern i tv-serien baserad på Anna Janssons deckarromaner. Men till den kommande åttonde säsongen hade Röse ett speciellt krav för att fortsätta.

Den enda anledningen till att jag skulle göra en säsong till var att jag då skulle vara exekutiv producent och få vara med och utveckla manus – och det har ju tagits emot väldigt väl, säger hon och fortsätter:
Det var inget krav som jag behövde skrika högt om. Det var verkligen välkommet vill jag understryka. Produktionen har vetat om det i flera år och nu fanns det en öppning.

"Fan vad mäktigt"

Som huvudrollsinnehavare har hon även i tidigare säsonger av "Maria Wern" haft en del att säga till om i arbetet med serien. Det var också en av anledningarna till att hon nu krävde att få ta mer ansvar.

Jag har ju varit med och blandat mig i historierna under flera år, och blivit inbjuden av produktion, manusförfattare och regissör att komma med min input – och jag har stundtals varit så inblandad i projektet att jag har sagt: "Nu vill jag kliva in mer och få kredd för allt arbete som jag lägger ner och allt jag bidrar med", säger hon.

Men det är ändå något helt annat att vara med från grunden, att få påverka berättelsens riktning och få ta fram nya roller, förklarar Eva Röse, som i manusarbetet har samarbetet med seriens huvudförfattare Inger Scharis.

Det är otroligt tillfredsställande att fabulera och komma på en karaktär och en linje, att hitta på vad hon ska heta, att vara med och casta henne. Och sedan faktiskt få spela mot henne på polisstationen och i smyg titta på henne och tänka: "I made you" – fan vad mäktigt, säger Eva Röse.

Annons

Annons

Sänds i 38 länder

De åtta nya avsnitten är uppdelade på fyra historier och utspelar sig som vanligt på Gotland där polisen Maria Wern tar sig an olika brottsfall. I den kommande säsongen ställs Maria Wern också inför en rad existentiella tankar.

Hon står i ett skede i livet som jag tror att många människor kan känna igen sig i. Här är jag nu, på ytan är allt bra: Men är jag lycklig? Är jag tillfredsställd? Var det så här det skulle bli? Ska jag bo här? Jobba här? Ha den här relationen? säger Eva Röse.

Den åttonde säsongen "Maria Wern" har premiär på Cmore den 19 april och i TV4 den 4 maj. Vad många kanske inte känner är att serien dessutom sänds i en mängd andra länder.

Den sänds i 38 länder. När jag säger det så säger alla "oj". Det är inte alla svenska serier som gör det, så det här är inte bara en random deckare som rullar lite på TV4 på kvällarna – nej, den går i så många länder och det ska vi vara jävligt stolta över, och det är vi också.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr