A-
A+

Evergrande betalade i sista minuten

Krisdrabbade Evergrande har klarat ännu en betalningfrist, men det var på håret. Arkivbild
Krisdrabbade Evergrande har klarat ännu en betalningfrist, men det var på håret. Arkivbild
EkonomiTT-Reuters

Den krisdrabbade kinesiska fastighetsutvecklaren China Evergrande har återigen klarat sig undan en finansiell kollaps.

Långivare har bekräftat för den kinesiska nyhetstjänsten Cailianshe att de fick betalt i sista minuten.

Annons

Annons

Det handlade denna omgång om drygt 148 miljoner dollar (motsvarande 1,3 miljarder kronor) i så kallade kupongräntor på obligationslån som från början skulle ha betalats redan för en månad sedan, men där bolaget till följd av kassabrist såg sig tvunget att utnyttja en extra 30 dagars betalningsfrist som används i krislägen.

Evergrande, världens mest skuldsatta fastighetsutvecklare, har tidigare under hösten vid flera tillfällen med en hårsmån klarat sig undan att ställa in betalningarna på räntor och amorteringar på sitt skuldberg på sammanlagt över 300 miljarder dollar.

Omkring 19 miljarder dollar av Evergrandes skuldberg rör sig om obligationslån som fastighetsutvecklaren tagit på den internationella kapitalmarknaden.

Att formellt stämplas med "inställda betalningar" kan snabbt få följdeffekter när det gäller andra fordringar på Evergrande och då hotar en finansiell kollaps för koncernen.

Evergrande är en av de största aktörerna när det gäller byggen av bostäder och kommersiella fastigheter i Kina och har under höstens kris blivit symbol för de stora likviditetsproblem som präglar sektorn i landet efter rader av kinesiska kreditåtstramningar.

Evergrandes aktie lyfte med 5 procent sedan det rapporterats att onsdagens betalning inkommit. Men krisen för konglomeratet är inte över. Den 28 december står Evergrande inför nästa stora prövning. Då löper fristen ut för att betala kupongräntor på sammanlagt 255 miljoner dollar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.