A-
A+

Evergrande ställer in ännu en räntebetalning

Den krisdrabbade fastighetsutvecklaren Evergrandes huvudkontor i Shenzhen, Kina. Arkivbild
Den krisdrabbade fastighetsutvecklaren Evergrandes huvudkontor i Shenzhen, Kina. Arkivbild
EkonomiTT-Reuters

Den krisdrabbade kinesiska fastighetsjätten Evergrande har missat en andra räntebetalning på en vecka, rapporterar Reuters med hänvisning till två långivare.

Utländska långivare fortsätter nedprioriteras i krisen.

Annons

Annons

Förra veckan uteblev räntebetalningar på 83,5 miljoner dollar på ett dollarlån. Och i går missade Evergrande även räntebetalningar på sammanlagt 47,5 miljoner dollar – även detta på ett obligationslån på den internationella marknaden.

Ond spiral

Evergrande har sedan början av sommaren varit inne i en ond spiral av betalningsproblem, med ett skuldberg på totalt 305 miljarder dollar. Skuldberget motsvarar 2 procent av Kinas BNP och förutom stora utländska långivare handlar det till stora delar om leverantörsskulder till inhemska företag inom bygg- och fastighetssektorn i Kina.

Kinesiska myndigheter har på lokal nivå börjat vidta åtgärder för att skydda alla de kinesiska konsumenter som köpt ännu ej färdiga bostäder av Evergrande och som till följd av koncernens betalningsproblem riskerar att drabbas av tvärstopp för byggprojekt.

Evergrande har samtidigt fortsatt sälja ut tillgångar – senast en aktiepost i Shenggjing Bank för 1,5 miljarder dollar – för att få in likviditet, som i dagsläget i första hand går till att betala inhemska fordringsägare.

Annons

Annons

Stora förluster

Marknaden räknar sedan en tid med att Evergrande kommer tvingas genomgå en så kallad rekonstruktion till följd av skuldproblematiken och ratinginstituten har sänkt sina kreditbetyg på Evergrande till bottenträsket för så kallade skräpobligationer – där risken för inställda betalningar är överhängande.

Förutom utländska långivare – som i runda slängar lånat ut sammanlagt 20 miljarder dollar till Evergrande – riskerar Evergrandes aktieägare att drabbas av stora förluster. Evergrandes Hongkong-noterade aktie har sedan årsskiftet tappat mer än 80 procent av sitt värde.

Evergrande är Kinas näst största fastighetsutvecklare, med över 200 000 anställda, och huvudkontor i Shenzhen. I det vacklande imperiet ingår bland annat den Trollhättanbaserade elbilsutvecklaren Nevs.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.