A-
A+

Evertons historiska straff – blir av med tio poäng

Everton straffas med tio poängs avdrag. Arkivbild.
Everton straffas med tio poängs avdrag. Arkivbild.
Fotboll

Everton straffas med tio poängs avdrag i Premier League.

Anledningen är att den engelska fotbollsklubben brutit mot ligans ekonomiska regler.

"Everton är både chockade och besvikna över beslutet från Premier League", skriver klubben på sin webbplats.

Poängavdraget är det hårdaste straffet som tilldelats en klubb i Premier Leagues historia, enligt AFP. Säsongen 2021-2022 straffades Derby, då i engelska andradivisionen Championship, med 21 poängs avdrag efter att ha brutit mot de ekonomiska reglerna.

På sin webbplats skriver Everton att straffet är "oproportionerligt" och "orättvist". Klubben meddelar även att man kommer att överklaga beslutet.

Everton ska ha rapporterat förluster på motsvarande 4 miljarder kronor mellan 2018 och 2021. Enligt regelverket får en klubb max gå omkring 1,3 miljarder i förlust över tre år och det är därför klubben nu straffas, rapporterar The Athletic.

I och med poängavdraget går Everton från 14 till 4 poäng i Premier League-tabellen och hamnar därmed på en nedflyttningsplats.

Everton är inte ensam om att dras in i en ekonomisk härva. En oberoende utredning, beställd av Premier League, visade i februari i år att den regerande mästarklubben Manchester City vid flera tillfällen under åren 2009–2018 brutit mot det ekonomiska regelverket. Totalt handlar om det 115 punkter, som skulle kunna leda till antingen böter eller poängavdrag. En dom har inte fallit än.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.