A-
A+

Evertonspelarna: "Det kom som en chock"

Hanna Bennison. Arkiv.
Hanna Bennison. Arkiv.
FotbollGlasgow, TT:s utsände

Det är en ny fotbollsvardag som väntar Nathalie Björn, Anna Anvegård och Hanna Bennison efter landslagsuppehållet.

Borta är tränaren som i somras lockade över trion till Everton.

Det kom lite som en chock. Det kändes som att han trodde mycket på mig, säger Bennison om att Willie Kirk fått sparken.

Annons

Annons

Anna Anvegård på en av träningarna under fotbollsdamernas pågående landslagssamling.
Anna Anvegård på en av träningarna under fotbollsdamernas pågående landslagssamling.

Everton gick in i Super League-säsongen som en kaxig outsider, med sikte på en topp tre-placering. Efter fem omgångar kan man lugnt säga att Liverpoolklubben tagits ner på jorden.

Fyra storförluster mot Manchester City, Chelsea, Arsenal och Manchester City igen (i cupen) var tillräckligt för att ledningens förtroende för tränaren Willie Kirk skulle sjunka till noll. Precis före det pågående landslagsuppehållet fick skotten sparken.

Det hade inte Evertons tre svenska landslagsspelare, som alla anslöt i somras, väntat sig.

Det kom som en chock. Samtidigt har vi inte kommit upp i nivå och inte alls fått de resultat vi velat ha. Det ska bli väldigt intressant när man kommer hem och ser vad som händer med laget och vad vi kan göra i ligan, säger mittbacken Nathalie Björn.

Lyontränare kan ersätta

Hanna Bennisons reaktion var något liknande. Den 19-åriga mittfältaren, som ses som en av fotbollsvärldens allra största talanger, är orolig för vad Willie Kirks sorti ska innebära för egen del.

Jo, lite så blir det. Man hade en liten trygghet i Willie. Men samtidigt tror jag bara att det handlar om att spela bra, för då får man spela. Det är bara att visa vad jag kan och göra mitt bästa så tror jag att jag får spela ändå, säger Bennison.
Men det är väldigt tråkigt att han har lämnat. Det kändes som att han trodde mycket på mig.

Någon efterträdare har inte presenterats, men tidigare Lyontränaren Jean-Luc Vasseur har pekats ut som Evertons förstahandsval. Den tredje svenskan i laget, anfallaren Anna Anvegård, är till synes mindre bekymrad över tränarbytet än sina landsmaninnor.

Jag vet inte om jag är lite naiv, men jag känner ingen större oro. Jag har varit med om tränarbyten förut. Är man bara tillräckligt bra och visar det på varje träning och när man får chansen i matcherna så, säger Anvegård.

Annons

Annons

För dåligt tålamod

Nathalie Björn tycker dock att klubbledningen kunde ha haft lite större tålamod med Kirk. Everton är trots allt ett lag som gick in i säsongen med hela nio nya spelare, och som ställdes inför ett ovanligt tufft spelschema inledningsvis.

Jag har inte haft Willie så länge och han var en av anledningarna till att jag gick till Everton, så det känns lite surt på det sättet. Samtidigt är det också så mycket nytt, det är nya lagkamrater och det är klart att man hade velat att tålamodet var större. Men nu är det som det är och vi måste börja få bättre resultat, säger Björn.

Möjligheterna till det är ganska goda. Resten av året slipper Everton möta de tre förväntade topplagen Arsenal, Chelsea och Manchester City. De har fram till hemmamatchen mot Chelsea den 16 januari på sig att justera spelet så att det håller mot de bästa lagen.

Alla i laget vet att det är en lång process, det kommer ta tid och alla har accepterat det. Men oavsett vad ska vi inte släppa in fyra bollar när vi möter Chelsea, även fast det är ett topplag. Vi ska hålla nere siffrorna. Det känns som att alla kanske kan få en nytändning när vi kommer tillbaka från landslagen, säger Nathalie Björn.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.