-
+

Evertsson: "Skönt att rätten lyssnat"

Henrik Evertsson läser den friande domen på plats i Göteborgs tingsrätt.
Henrik Evertsson läser den friande domen på plats i Göteborgs tingsrätt.
EstoniaTT

Åklagaren hade yrkat på dagsböter. Men både regissören Henrik Evertsson och filmaren Linus Andersson frias för filmarbetet vid Estonias vrak.

Det är så klart skönt att rätten har lyssnat på våra invändningar, säger Evertsson till TT.

Annons

Annons

Henrik Evertsson i Göteborgs tingsrätt efter den friade domen. I bakgrunden intervjuas den likaså friade undervattensfilmaren Linus Andersson.
Henrik Evertsson i Göteborgs tingsrätt efter den friade domen. I bakgrunden intervjuas den likaså friade undervattensfilmaren Linus Andersson.

Dokumentären "Estonia – fyndet som ändrar allt" har lett till att haverikommissionerna i Sverige, Finland och Estland inlett en ny granskning av fartygskatastrofen.

Regissören Henrik Evertsson belönades i höstas också med Stora journalistpriset.

Samtidigt har dock en rättsprocess pågått mot de två svenska medlemmarna i filmteamet, utöver Henrik Evertsson även undervattensfilmaren Linus Andersson.

Duon, som åtalades på grund av filmningar ute vid vraket i september 2019, tog emot det friande beskedet på plats i Göteborgs tingsrätt.

De här två veckorna sedan rättegången har jag varit på inspelning för ett annat projekt, så jag har haft huvudet på ett helt annat håll. Men i natt sov jag ju inte många timmar, säger Henrik Evertsson.

TT: Hur kändes det när ni blev friade?

Det var så klart skönt att rätten hade lyssnat på våra invändningar. För vi hade ganska många och sakliga invändningar till åtalet.

Första prövningen

Det är lagen om gravfrid vid Estonias vrak som stått i centrum för rättegången. Enligt tingsrätten kan dock Estonialagen inte tillämpas, eftersom filmteamet arbetade från en tysk båt på internationellt vatten.

Nu är det så att lagen funnits sedan 1995 och den har ju aldrig blivit prövad, så naturligtvis kunde man inte spekulera i det, säger Henrik Evertsson.
Men vi menar ju att vi inte gjorde något brottsligt genom att göra den här undersökningen. Det här var ju en vetenskaplig och journalistisk undersökning i den meningen att man kan repetera den här undersökningen och få samma resultat.

Filmmaterialet från vraket har fått enorm uppmärksamhet både i Sverige och internationellt, bland annat med anledning av att bilderna visar ett stort hål i Estonias skrov.

Annons

Annons

Stort stöd

Enligt Henrik Evertsson har han och de andra i dokumentärteamet hela tiden känt ett stort stöd från anhöriga och överlevande från fartygskatastrofen.

Jag har haft kontakt med en lång rad anhöriga och även överlevande, de är glada för de vill ha mer kunskap och fakta, säger han.
Jag tror att det kan hjälpa till att stävja konspirationsteorierna som omgärdar den här tragiska händelsen som Estoniakatastrofen är.

Även Linus Andersson är lättad över den friande domen.

Det känns kanon. Jag var lite skeptisk när jag åkte hit, men jag är väldigt positivt överraskad, säger han.
Men jag var också fullt övertygad om att vi inte bröt mot någon lag. Sedan har vi också haft ett stort stöd från de anhöriga. Jag har inte fått någon negativ respons än så länge.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss