A-
A+

"Evig anställning" kan stoppas

Stämpelklockan ingår i 'Evig anställning' som ska se ut ungefär så här vid Västlänkens station på Korsvägen. Pressbild.
Stämpelklockan ingår i "Evig anställning" som ska se ut ungefär så här vid Västlänkens station på Korsvägen. Pressbild.
KonstTT

Senast 2019 skulle kapitalet bakom konstduon Goldin & Sennebys idébaserade konstverk "Evig anställning" ha investerats på börsen för att verket skulle kunna sättas i rullning. Men en lagparagraf har stoppat detta.

Annons

Annons

En klausul i Ekonomistyrningsverkets kapitalförsörjningsförordning riskerar nu att omintetgöra hela konstverket, något som Göteborgs-Posten var först att rapportera om. Paragrafen slår fast hur skattemedel får användas och gör att "Evig anställning" inte kan finansieras på det sätt som konstnärerna hade tänkt.

Pengarna finns nu hos Trafikverket som tillsammans med Statens konstråd är ansvariga för konstverket, som ska fungera som en offentlig utsmyckning på en av Västlänkens nybyggda stationer i Göteborg.

Jurister uppmärksammade myndigheterna om lagparagrafen först när konstverket var antaget och Lotta Mossum, ansvarig konstkurator på Statens konstråd, jobbar nu på att hitta en annan finansiering:

Vi arbetar med en mix av åtgärder och olika pusselbitar för att ändå lösa det här. Flera tänkbara sätt finns och vi tror att det kommer att vara kartlagt inom det närmaste halvåret, säger hon till GP.

"Evig anställning" är ett slags performance där en tillsvidareanställd person placeras på den nybyggda stationen Korskrogen vid Svenska Mässan och Liseberg. Personen får själv komma på vad hen ska fylla tiden med och verket beskrivs som en diskussion om framtidens arbete.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.