A-
A+

Ex-kronprinsen anklagad för utländsk kontakt

Den jordanske prinsen Hamza och han mor, drottning Noor. Arkivbild.
Den jordanske prinsen Hamza och han mor, drottning Noor. Arkivbild.
JordanienTT

Minst 14 ledande personer i Jordanien har gripits i enlighet med landets säkerhetslagar.

Den tidigare kronprinsen Hamza anklagas för att ha "underminerat landets säkerhet".

Men Hamzas mor, drottning Noor, försvarar sonen och kallar anklagelserna för "elakt skvaller".

Annons

Annons

Jordaniens kung Abdullah II backas upp av grannländer och världspolitiska tungviktare som USA och Storbritannien. Arkivbild
Jordaniens kung Abdullah II backas upp av grannländer och världspolitiska tungviktare som USA och Storbritannien. Arkivbild

Maktkampen och utvecklingen i det geopolitiskt viktiga ökenlandet Jordanien förvånade omvärlden när den uppdagades sent i lördags.

Kung Abdullahs regim inringade en grupp mäktiga personer runt halvbrodern och tidigare kronprinsen Hamza, och anklagade dem för att vilja skapa instabilitet.

Jordaniens biträdande premiärminister Ayman Safadi bekräftade på söndagen att 14 personer gripits, skriver nyhetsbyrån AFP.

I utredningar har kontakter med utländska parter, om när tillfället är det rätta att destabilisera Jordanien, bevakats, säger Safadi enligt nyhetsbyrån Reuters.

Biträdande premiärministern hävdar också att utländska underrättelsetjänster har varit i kontakt med Hamzas fru för att planera hur prinsparet skulle kunna lämna Jordanien:

De inledande utredningarna visar att dessa aktiviteter hade nått en sådan nivå att de hotade stabiliteten i landet. Därför bestämde sig kungen för att det var bäst att prata direkt med prins Hamza.

Hamza har också haft utökade kontakter med flera av mäktiga lokala grupper och familjekonstellationer som hyser misstro mot kungen, rapporter brittiska BBC.

Anklagelser om korruption

Prins Hamzas advokat har samtidigt överlämnat en inspelning till brittiska BBC, där Hamza anklagar Abdullahs regim för korruption och dåligt ledarskap samt för kraftiga inskränkningar av yttrandefriheten. Hamza säger också att han satts i husarrest, vilket förnekas av landets ledning.

Gensvaret från Jordaniens grannar kom nästan omedelbart när uppgifterna blivit kända. Egypten, Saudiarabien och ytterligare länder i regionen förenades med USA i ett unisont stöd för stabilitet genom kung Abdullah.

Men maktkampen – med dess underliggande orsaker – fortsätter.

Prins Hamzas inflytelserika mamma, Jordaniens änkedrottning Noor, rycker ut till sin sons försvar. Hon avfärdar jordanska myndigheters utmålande av prinsen som ett hot mot rikets säkerhet.

Annons

Annons

Ber om rättvisa

"Ber för att sanning och rättvisa ska segra för alla oskyldiga som fallit offer för detta elaka skvaller", skriver Noor – som hette Lisa Halaby under sin amerikanska uppväxt innan hon gifte sig med kung Hussein – i ett inlägg på Twitter.

Hamza var tidigare Jordaniens kronprins, men han förlorade denna titel 2004 när den äldre halvbrodern kung Abdullah II utsåg sin son till kronprins. Abdullah är son till förre kungen Hussein i hans äktenskap med prinsessan Muna al-Hussein, född Toni Avril Gardiner, med brittiskt ursprung.

Jordaniens arméchef Yusef Huneity säger att prins Hamza beordrats att upphöra med aktiviteter riktade mot säkerheten och stabiliteten i landet.

Den snabba utvecklingen förvånar bedömare som följer landets politik. Jordanien har stor betydelse i en volatil region, och landet har samtidigt drabbats hårt av coronapandemin samt tyngts av stora flyktingströmmar från grannländerna Irak och Syrien.

Skadan har redan skett. För första gången är det någon som har skakat om bilden av ett fredligt, stabilt kungadöme, säger en tidigare jordansk minister till Reuters.

Många vill inte uttala sig med namn när de kommenterar händelseutvecklingen, men en av dem som låter sig citeras är Oded Eran, tidigare israelisk ambassadör i Amman.

Man kan inte genomföra en kupp i ett land som Jordanien utan militärens inblandning. Som det ser ut så finns det inga sådana indikationer, säger Eran.

Andra förvånas över händelseförloppet, och tror att utländska krafter kan vara delaktiga i maktkrisen.

Kung Abdullah II, som tog över kungatiteln efter sin far kung Hussein 1999, har hittills fått uttalat stöd från så gott som alla länder i närområdet – som Egypten, Libanon, Turkiet, Irak och Saudiarabien – men även från världspolitiska tungviktare som USA, Storbritannien och Arabförbundet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!