A-
A+

Ex-präst dömd för barnövergrepp i Östtimor

Katolska kyrkan har starkt fäste i Östtimor. Arkivbild.
Katolska kyrkan har starkt fäste i Östtimor. Arkivbild.
ÖsttimorTT-AP

En amerikansk före detta katolsk präst har dömts till tolv års fängelse i Östtimor för att under många år ha begått övergrepp på fattiga flickor. Det är den första domen av detta slag i det starkt katolska landet.

Annons

Annons

Den tidigare prästen, i dag 84 år gammal, tillbringade många år som missionär i avlägsna enklaven Oecusse, som ligger skild från Östtimor i grannlandet Timor. 2018 blev han av med prästtiteln efter att ha erkänt barnövergrepp.

Rättegången inleddes redan i februari men har skjutits upp flera gånger innan den kunde avslutas i november. Flera av mannens offer säger att de har blivit hotade under tiden som rättegången pågått. Ex-prästen uppges stödjas av bland andra den tidigare presidenten Xanana Gusmao.

Det var i slutet av 1990-talet som den amerikanske prästen kom till Östtimor för att starta ett härbärge för föräldralösa och utsatta barn. Flera hundra barn har under åren tagits om hand där och ett stort antal kvinnor har berättat om hur de har utsatts för övergrepp som barn. Men bara nio personer registrerades i åtalet på grund av tekniska begränsningar.

Offren berättar bland annat om hur prästen haft en lista över unga flickor vid sin sovrumsdörr och att en av dessa valdes ut varje kväll för att tillbringa natten med honom – då han begick sexuella övergrepp på dem.

Prästens advokater säger att man kommer att överklaga domen.

Prästen står även åtalad för brotten i USA där han kan få upp till 30 års fängelse om han döms. Han är även efterlyst i flera bedrägerifall i USA.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.