A-
A+

Ex-president mår okej efter självmordsförsök

-
BoliviaTT

Tillståndet för Bolivias tidigare interimspresident, numera fängslade högerledaren Jeanine Áñez, beskrivs som stabilt efter att hon försökt ta sitt liv, anklagad för folkmord efter ett 20-tal demonstranters död.

Annons

Annons

Utan tvekan är hennes hälsotillstånd stabilt, meddelar fängelsedirektören Juan Carlos Limpias, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
För närvarande är hon med sin familj på anstalten. Familjen kommer att spela en viktig roll för att få henne att må bättre, tillägger han.

Nyheten om självmordsförsöket kom efter att åtal väckts mot 54-åriga Áñez med anklagelser om folkmord. Hon har i flera månader suttit häktad, tillsammans med två av sina ministrar, anklagad för terrorism, uppror och konspiration – och tiden i häkte har gjort ex-presidenten djupt deprimerad, uppger hennes dotter.

Åtalet gällande folkmord rör 22 demonstranter som dödades i oroligheterna hösten 2019, efter det att Áñez företrädare Evo Morales flytt Bolivia. Till grund för anklagelserna ligger en oberoende utredning som har kallat polisen och säkerhetstjänstens våld för "överdrivet och oproportionerligt".

Det är dock inte sannolikt att de nya anklagelserna går så långt som till rättegång. För att det ska ske måste två tredjedelar av parlamentet rösta ja, en majoritet styrande socialistpartiet Mas inte har.

Efter självmordsförsöket fördömer oppositionen behandlingen av Áñez och kräver att hon släpps. Bland annat säger landets tidigare president, mittenpolitikern Carlos Mesa, att han anser att Áñez är en politisk fånge.

Hennes familj har flera gånger bett regeringen att flytta henne till ett sjukhus där hon kan få behandling för bland annat högt blodtryck.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!