A-
A+

Exakt årtal för vikingar i Nordamerika

Vikingar var på Newfoundland åtminstone så tidigt som år 1021, enligt en ny studie. Arkivbild.
Vikingar var på Newfoundland åtminstone så tidigt som år 1021, enligt en ny studie. Arkivbild.
HistoriaTT

Vikingar besökte Nordamerika flera århundraden före Christofer Columbus.

Redan på 1020-talet högg de ned träd på Newfoundland, enligt en ny studie.

Annons

Annons

En forskargrupp har tittat närmare på trädstubbar vid världsarvet L'Anse aux Meadows på östra Newfoundland, där vikingar byggde en bosättning för omkring tusen år sedan.

I stubbarna kunde de finna spår av en nästan samtida och väldig solstorm i form av radioaktivt kol i årsringarna. Det jämfördes sedan med markörerna för när träden fälldes av metallverktyg, vilket endast vikingarna förfogade över. Resultaten från tre träd stämde överens, enligt studien, som publiceras i tidskriften Nature.

Vikingarna var där år 1021, slår studien fast. Ett så exakt årtal har inte lagts fram tidigare, men tidigare kol 14-undersökningar och senare isländska sagor har tytt på att det var någon gång då i breda drag. Att vikingar var på plats där år 1021 innebär att de nådde Amerika åtminstone 471 år innan Columbus gjorde det.

Amerika kan ha varit känt i Columbus egen hemstad Genua långt före dennes avfärd, enligt fynd som italienska forskare lade fram tidigare i år. En genuansk munk förde på 1340-talet vidare berättelser om ett land som kallas "Marckalada", väster om Grönland. I de isländska berättelserna omnämns ett "Markland" som forskare bedömer är Labradorhalvön norr om Newfoundland.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.