A-
A+

Exminister misstänks ha röjt statshemligheter

Claus Hjort Frederiksen, som då var Danmarks försvarsminister, på Folk och försvar i Sälen 2019.
Claus Hjort Frederiksen, som då var Danmarks försvarsminister, på Folk och försvar i Sälen 2019.
DanmarkTT-Ritzau

Danmarks tidigare försvarsminister Claus Hjort Frederiksen är misstänkt för att ha röjt eller spridit statshemligheter. Sedan tidigare sitter chefen för Danmarks militära underrättelsetjänst häktad som misstänkt för brott mot samma lagparagraf – men det är oklart om fallen har något samband.

Annons

Annons

"Jag kan bekräfta att jag anklagas enligt brottsbalkens paragraf 109 för att ha överträtt gränserna för min yttrandefrihet", säger den tidigare Venstreministern, som var försvarsminister mellan 2016 och 2019, i en skriftlig kommentar.

"Jag har yttrat mig som ledamot i folketinget i en politisk fråga, och jag har inte något ytterligare att tillföra just nu. Men jag skulle aldrig drömma om att göra något som skulle kunna skada Danmark eller Danmarks intressen", fortsätter han.

"Fullständigt vansinne"

Maxstraffet för brott mot lagparagrafen är tolv års fängelse, eller tre års fängelse alternativt böter om brottet har begåtts utan uppsåt. Den används sällan i Danmark, men den 8 december i fjol greps fyra personer som misstänkta för brott mot lagparagrafen, däribland den högste chefen för den militära underrättelsetjänsten, Forsvarets efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen.

Han nekar till brott och kallade tidigare i veckan sitt eget fall "fullständigt vansinne". Men exakt vad han är misstänkt för att ha gjort har inte offentliggjorts.

I danska medier har flera juridiska experter tidigare sagt att om misstankarna mot Findsen rör övervakningssamarbete med USA så kan även Claus Hjort Frederiksen komma att bli misstänkt för brott.

Annons

Annons

Bekräftat USA-samarbete

Hjort Frederiksen har tidigare bekräftat detta samarbete med USA, senast i ett tv-program i december.

Då sade han själv att han måste vara försiktig med hur han uttryckte sig, för att han riskerade fängelse, men han bekräftade att det fanns ett avtal med USA om att tappa internetkablar på information.

Det är dock inte känt om det är på grund av dessa uttalanden han nu är brottsmisstänkt.

Claus Hjort Frederiksen har nyligen tillkännagett att han inte kommer att ställa upp för omval till folketinget. Det danska försvarsministeriet vill inte kommentera misstankarna mot honom.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.