A-
A+

Expert: C och L lurade på las-konfekten

Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C), och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterar las-utredningarna.
Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C), och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterar las-utredningarna.
ArbetsmarknadTT

Centern och Liberalerna blev mer eller mindre bortfintade i las-frågan, anser Mats Glavå, docent i arbetsrätt.

Det var nog inte det här C och L tänkte sig, det har jag svårt att tro, säger han.

Annons

Annons

Annons

Annons

När las-röken lagt sig efter måndagens presentation av de nya reglerna kring anställningsskydd och omställning, är några saker uppenbara. Regelsystemet skiljer sig stort mellan lag och vad som gäller i företag med kollektivavtal.

Det arbetsmarknadens parter gjort är en ordning för sig och en ordning för resten, säger Mats Glavå och pekar på att fack och arbetsgivare därmed indirekt lurat de borgerliga samarbetspartierna.

Olika regler

Han konstaterar att Centern och Liberalerna sagt sig vara nöjda med regeringens las-utredningar.

Det man kan ifrågasätta är om det är sanningsenligt, säger Glavå.

Den heta frågan gäller anställningsskyddet och undantag i turordningsreglerna vid uppsägningar. Där skiljer sig de föreslagna reglerna i lag och kollektivavtal högst märkbart. I lag blir det tillåtet att undanta tre personer, oavsett företagsstorlek, mot dagens två i företag med högst tio anställda – alltså de regler som kommer att gälla för arbetsgivare som inte har tecknat avtal med facket. I kollektivavtal blir det möjligt att undanta uppemot 15 procent av personalstyrkan, enligt parternas överenskommelse.

Annons

Annons

Inte nått målen

Det är långt ifrån de uttalade målen som C och L satte upp i januariavtalet med regeringen och som syftade till att nå just småföretagen som ofta saknar kollektivavtal.

Det är inte genomfört, det är uppenbart, säger Mats Glavå.

Något som uppenbarligen småföretagarnas intresseorganisation Företagarna gjorde mycket klart i kommentarerna under måndagen.

Däremot har kostnaderna för att säga upp oönskad personal minskat. Och det har blivit något lättare att säga upp anställda av personliga skäl.

Det är en viss förändring, men inget dramatiskt, säger Glavå.

Fler avtal

Men sammantaget blir reglerna, ur ett arbetsgivarperspektiv, mer förmånliga för företagare med kollektivavtal, något som skulle kunna locka fler att skriva avtal med facken, enligt Glavå.

Det är rimligt att anta, säger han och tillägger att det därmed stärker den svenska modellen, som innebär mer av avtal mellan parterna före lagstiftning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!