-
+

Expert: Gamestop-kupp kan sänka hela börsen

Gamestop berör. Arkivbild.
Gamestop berör. Arkivbild.
EkonomiTT

Hedgefonderna får smisk och kan marginaliseras, hoppas finansmannen Christer Gardell.

Men spekulationerna med Gamestop-aktien kan komma att sänka hela börsen, befarar Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken.

Annons

Annons

Hysterin kring Gamestop och andra aktier, där horder av daytraders och andra aktiespekulanter har jagat stora hedgefonder, berör, upprör och delar upp människor i åsiktsläger.

Där vissa ser en uppfriskande aktivitet mot vad de kallar skadliga hedgefondförvaltare, ser andra rena olagligheter.

Flockmentalitet

Blankning är förenat med stora risker där man kan förlora stora belopp, ännu mer än själva aktiens värde, konstaterar Christer Gardell, grundare av investeringsfonden Cevian. Det som har hänt är en ny form av finansmarknadens kortsiktighet och flockmentalitet, resonerar han.

"Vad som sker med Gamestop är högst intressant. Här har amerikanska småsparare gått emot de stora hedgefondernas blankningspositioner vilket drivit kurserna i taket. Många hedgefonder kommer nog vara mer försiktiga med sina blankningspositioner framöver vilket är bra", skriver han i ett mejlsvar till TT.

Fullt lika entusiastisk är inte Lars Söderfjell på Ålandsbanken. Han tror hela aktiebörsen får sig en törn.

När du får så här hög volatilitet i aktier blir du mer osäker på vad din tillgång är värd i framtiden. Ju mer osäker du blir på att marknaden kan sätta rätt pris desto lägre värdering kommer du ha. Har du en längre period med högre volatilitet är risken att du sänker värderingen för hela aktiemarknaden, om det håller på ett tag. Därför är jag lite orolig över den här typen av rörelser, säger han.

Annons

Annons

Utburen på bår

Söderfjell tror också att hedgefonderna kommer att bli försiktigare med blankningsaffärer. Småspararna har bland annat riktat in sig mot hedgefonden Melvin Capitals blankningspositioner i olika aktier, bland annat Gamestop. Men även andra hedgefonder har reagerat, enligt Söderfjell.

Andra hedgefonder säger: Titta, där blev Melvin utburen på bår. Vi kanske måste minska på våra korta positioner (blankningsaffärer), så att vi inte råkar ut för samma sak.

Det i sin tur innebär att hedgefonderna kommer att känna sig tvingade att dra ner på de långa positionerna, i andra aktier, enligt Söderfjell, vilket sammantaget minskar flödet av pengar in på börsen.

TT: Vad innebär det här för hedgefondindustrin på längre sikt?

Det är för tidigt att säga. Men i det korta perspektivet, under ett par månader, tror jag att följden blir att hedgefonderna kommer att dra ned på sin riskexponering en aning, säger Söderfjell vars bank har ungefär fem procent av kapitalförvaltningen i hedgefonder.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss