A-
A+

Expert: Musk kan styra offentliga samtalet

Teslagrundaren Elon Musks köp av plattformen Twitter är klart. Arkivbild.
Teslagrundaren Elon Musks köp av plattformen Twitter är klart. Arkivbild.
EkonomiTT

Elon Musk har talat sig varm om yttrandefrihet och vill att människor ska få uttrycka sig mer fritt. Nu är Twitterköpet i hamn – hur blir det med hans vision för plattformen?

Det är få i dag som tror att det fungerar och är så enkelt, säger journalisten Emanuel Karlsten om Musks tanke om "absolut yttrandefrihet".

Annons

Annons

Brit Stakston, mediestrateg med inriktning på bland annat sociala medier. Arkivbild.
Brit Stakston, mediestrateg med inriktning på bland annat sociala medier. Arkivbild.

Elon Musk har tidigare aviserat att han bland annat vill köpa ut Twitter från börsen och göra det till ett privat företag. En annan sak som varit uppe på tapeten från Musks håll är att släppa plattformen fri från moderering.

Han kommer säkerligen vilja tona ned modereringsriktlinjerna än tvärtom, säger Brit Stakston, mediestrateg med inriktning på bland annat sociala medier.

Tanken om en "absolut yttrandefrihet" på Twitter kan låta fin, men i praktiken är det något helt annat, menar journalisten Emanuel Karlsten.

Det är få i dag som tror att det fungerar och är så enkelt. Det enda som händer då är att det blir mobbarna och de som trakasserar som blir kvar eftersom de skrämmer iväg alla andra.

Påverkar offentliga samtalet

Enligt Brit Stakston finns det generellt en idé hos techbolag att om man låter saker vara fria så kommer allt bli "frid och fröjd".

Verkligheten ser annorlunda ut. Det finns nu en dokumenterad verklighet vad gäller hat och hot online. Modereringsriktlinjer har handlat om en sund miljö för dem som använder plattformen.

Det är också djupt bekymmersamt att kontrollen över ytterligare en stor kommunikationskanal ägs av en enskild individ, säger hon. Facebookgrundaren Mark Zuckerbergs bolag äger, förutom Facebook, bland annat Instagram och Whatsapp.

Vi kan konstatera att en av världens rikaste män till sin palett nu har en plattform som trots sin marginalitet användarmässigt har, framför allt i USA, en otroligt stor påverkan på det politiska och sociala samtalet och styr även det offentliga samtalet.

Att Elon Musk är en entreprenör och duktig på affärsutveckling råder det inga tvivel om, anser Stakston. En del av det som Elon Musk sagt att han vill göra med Twitter är bra menar hon, exempelvis prenumerationsmöjligheter, lösa problem med så kallade botar och fejkkonton och verifikation av användare.

Annons

Annons

"Svårt räkna ut Musk"

Men allt det här är inte helt enkelt.

Ett bättre sätt att verifiera identiteter kan vi tycka är jättebra. Men vi ska komma ihåg att anonymitet på nätet är också en rättighet och här finns grundkonflikten.

Hur allt det här ska gå ihop med Musks vision om ett öppet och demokratiskt digitalt torg är svårt, menar Brit Stakston och säger att förändringar kommer ta lång tid.

Även Emanuel Karlsten ser svårigheter mellan visionen och den verklighet som råder.

Utifrån vad han säger så förenklar han saker lite, men han är också en person som lyckats vitalisera motorbranschen på ett sätt som ingen trodde var möjligt – att göra elbilar sexiga igen som han pratar om. Han har gjort samma sak med rymdprogrammet i USA, säger Karlsten och tillägger:
Det är väldigt svårt att räkna ut Elon Musk även om det han säger framstår lite drömmande och naivt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.