A-
A+

Expert: Nästan omöjligt åka offpist säkert

Petter Palmgren, lavinexpert på Naturvårdsverket.
Petter Palmgren, lavinexpert på Naturvårdsverket.
OlyckorTT

Det råder just nu stor lavinfara i västra Alperna där två svenska män omkommit i en lavin.

Det är inte bra förhållanden, säger Petter Palmgren, lavinexpert på Naturvårdsverket.

Annons

Annons

Enligt schweiziska medier åkte de två svenska männen offpist nära skidorten Verbier när de omkom i en lavin i lördags. Det hade snöat ymnigt, var blåsigt och det avråds från åkning utanför pisterna.

Petter Palmgren, lavinexpert på Naturvårdsverket, säger att det är stor lavinfara i området för tillfället.

Är man i de västra Alperna just nu är det stor lavinfara. I de östra Alperna har det inte kommit lika mycket nederbörd. Där är läget ett helt annat, säger han.

Petter Palmgren tillägger dock att även om lavinfaran inte är exceptionellt stor i ett område så kan det ändå finnas platser som är farliga.

"Börjar smälta och rasa"

Lavinfaran kan även förändras snabbt. Det bästa sättet att hålla sig uppdaterad är att läsa lokala lavinprognoser, fortsätter Palmgren.

Vissa dagar är det stor lavinfara. Det är väldigt svårt att åka säkert offpist under de förhållandena. Det är nästan omöjligt, säger han.

I delar av västra Alperna väntas temperaturen stiga, och det väntas rena sommartemperaturer de kommande dagarna. Något som kan påverka risken för laviner.

Då blir det en stor förändring på snötäcket. Många gånger blir det instabilt av själva förändringen. När snön blir blöt och börjar smälta går det ofta många laviner. Men allt det här följer man bäst i lavinprognosen för den plats man är på, säger Petter Palmgren.

Annons

Annons

Fler dödsolyckor under året

Så sent som i torsdags omkom en svensk man i 50-årsåldern i en lavin i italienska Alperna. I början av januari dog en svensk man i 30-årsåldern när han och två andra män drogs med i en lavin i Norge.

Det är vanligare att svenskar dör i lavinolyckor utomlands än i Sverige. I snitt omkommer 2,3 svenskar i lavinolyckor varje vintersäsong, enligt Naturvårdsverkets lavinprognostjänst.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.