A-
A+

Expert: Ryskt vapenskrammel "smart strategi"

Ryska luftlandsättningsstyrkor i Taganrog vid Azovska sjön, nära Krim.
Ryska luftlandsättningsstyrkor i Taganrog vid Azovska sjön, nära Krim.
Ryssland/UkrainaTT

Med sin massiva mobilisering vid Ukrainas gräns och på Krimhalvön har Ryssland både testat västmakterna och skapat osäkerhet i omvärlden.

Omvärlden ska sväva i osäkerhet. Det är en smart militär strategi från rysk horisont, säger Rysslandsexperten Gudrun Persson.

Annons

Annons

Annons

Annons

Efter flera veckor av ovanliga och omfattande trupprörelser började Ryssland i fredags dra tillbaka de styrkor som placerats ut längs gränsen mot Ukraina och på Krimhalvön.

Mobiliseringen av uppemot 100 000 soldater, möjligen fler, beskrevs från ryskt håll inledningsvis som ett svar på ukrainska aggressioner, en retorik som har jämförts med de utspel som kom från Moskva inför annekteringen av Krim 2014.

I början av april var det nytt ljud i skällan och den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu sade att det hela var en övning.

Artilleri kvarlämnat

Västmakter och internationella bedömare har understrukit vikten av att vänta och se om den ryska militären gör som man har sagt och faktiskt drar sig tillbaka, inte minst mot bakgrund av att artilleri och annat har lämnats kvar i gränsområdena.

Oavsett har Ryssland troligen uppnått vad man har velat, nämligen att skapa osäkerhet i omvärlden, sätta griller i huvudet på väst – och samtidigt testa hur långt man kan gå i Ukrainakonflikten, konstaterar Gudrun Persson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Så länge nuvarande situation råder har Moskva kontrollen.

Det vi har sett här är att Ryssland har haft initiativet, och har initiativet, att skruva upp och skruva ned. Skulle det bli storskaligt krig skulle man tappa kontrollen. Men just nu sitter Ryssland i förarsätet, säger hon.

Annons

Annons

Maktspel med väst

På kort sikt handlar det delvis om ett maktspel med USA:s nytillträdde president Joe Biden och hans regering, enligt Persson. På längre sikt vill Ryssland att väst ska erkänna det som Putin brukar kalla "det postsovjetiska rummet" som en rysk intressesfär, säger hon.

Alltså att Ryssland ska bestämma Ukrainas säkerhetspolitiska vägval. Det kan väst inte gå med på, eftersom det är ett brott mot bland annat Parisstadgan, där det står klart och tydligt att varje land har rätt att välja sin egen säkerhetspolitiska väg.

TT: Om det här var ett test av Nato, hur väl har det fungerat?

Ja, man kan ju konstatera att väst har varit väldigt försiktigt. Biden var ute och sade att vi står bakom Ukraina, men om det verkligen skulle materialisera sig i vapenleveranser eller så, det är det ju ingen som vet.

Annekterade Krim 2014

Konflikten i Ukraina bröt ut 2014, då Ryssland annekterade Krimhalvön och ryskstödda separatister i Donbass utropade två utbrytarrepubliker som i dag har mycket nära band till Ryssland.

Över 13 000 människor har dödats, däribland flera tusen civila.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?