A-
A+

Expert: Ryssland mästare på att utdela slag

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.
RysslandTT

Den ryska regeringen är enormt effektiv på att utdela slag mot andra länder där man vet att det skadar mest.

Samtidigt ökar repressionen inne i Ryssland, säger FOI:s Carolina Vendil Pallin.

Annons

Annons

Annons

Annons

Beskedet från den ryska regeringen och utrikesdepartement om att åtta personer från flera EU-länder sätts upp på en sanktionslista verkar inte förvåna Rysslandsexperter.

De är duktiga på att hitta det som ger en tydlig signal och var det ger mest effekt,säger Vendil Pallin på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Ryssland är också skickligt på att kalibrera svaret. Om USA förklarar en rysk diplomat som icke välkommen, svarar Ryssland med samma mynt. Men det ryska svaret var enormt kraftigt gentemot Tjeckien i en diplomatisk fejd i förra veckan.

Rysk ilska

De ryska kommentarerna till fredagens sanktionslista – som Moskva beskriver som svar på EU-sanktioner – vittnar om ilska, och kanske ökande tecken på att Kreml är pressat:

"Handlingarna från EU lämnar inget tvivel om att EU:s verkliga mål är att förhindra vår utvecklingen till varje pris. Detta är en uppenbar utmaning av den ryska inrikes- och utrikespolitikens oberoende", skriver det ryska utrikesdepartementet.

Carolina Vendil Pallin vill inte kommentera den senaste utvecklingen med rysk sanktionslista. Men hon följer också rysk inrikespolitik, och ser sammanhang mellan ökad repression i Ryssland och höjt tonläge mot andra länder:

Man kan se hur relationerna mellan Ryssland och väst har gått från dåligt till ännu värre. Varje gång säger vi att det är bottenläge men så går det ännu lite längre, säger hon och pekar på att exempelvis Estland pekas ut som ett fiendeland i bland annat rysk tv.
Men listan blir bara längre och längre. Var ska det sluta?

Annons

Annons

Journalister utsatta

Hon ser också oroväckande signaler på att nya grupper blir utsatta.

Det som är en stor förändring med tidigare är att man ger sig på journalister på bred front. Ett exempel är den oberoende nyhetsbyrån Meduza har blivit klassad som så kallad utländsk agent.

Ryssland har valt den terminologin med en mening, med en dess historiska konnotation. Man är väl medveten om vilka känslor det associeras med hos befolkningen, säger Carolina Vendil Pallin.

Rysslands ökade truppnärvaro vid Ukrainas gränser har också visat på ett allt högre maktpolitiskt spel i Moskva. USA:s utrikesminister Antony Blinken meddelar att han tänker besöka Ukraina i nästa vecka för att manifestera USA:s stöd till Kiev.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?