A-
A+

Expert: Sprängmedel på Nord Stream kan spåras

Hans Liwång, docent i försvarssystem vid Försvarshögskolan. Arkivbild.
Hans Liwång, docent i försvarssystem vid Försvarshögskolan. Arkivbild.
Nord StreamTT

De tyska uppgifterna om Nord Stream-sprängningarna verkar ha substans till skillnad mot de amerikanska, anser experten Hans Liwång på Försvarshögskolan.

Annons

Annons

The New York Times skrev på tisdagen att en pro-ukrainsk grupp kan ligga bakom sprängningarna av gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i september.

Tidningen hänvisade till "högt uppsatta källor" som dock medger att de inte vet mycket om förövarna och deras tillhörighet. Några säkra slutsatser kan inte dras, enligt källorna.

På det följde snabbt konkreta uppgifter i de tyska tv-kanalerna ARD och SWR samt tidningen Die Zeit. Sex personer, varav två dykare, ska ha funnits på en hyrd båt som rört sig i det aktuella området.

Analys återstår

De amerikanska uppgifterna innehåller väldigt lite faktisk information. Det är svårt att bedöma om de över huvud taget är trovärdiga eller inte, säger Hans Liwång, docent i försvarssystem på Försvarshögskolan och forskare vid Marina system på Kungliga Tekniska Högskolan, till TT.
Däremot är den tyska informationen mycket mer specifik och innehåller ny information som skulle kunna leda utredningen i nya riktningar.

Enligt de tyska medierna upptäcktes rester av sprängämne på den återlämnade båten. Analysen av fynden är inte klar, enligt åklagare i Tyskland.

Annons

Annons

Sex räcker

TT: Hur ser möjligheten ut att jämföra rester av sprängmedel från båten med rester av sprängmedel från botten?

Det är ett fullt möjligt sätt att gå tillväga för att kunna utesluta den här teorin eller kunna konstatera att det verkar stämma, svarar Hans Liwång som även forskat i militärteknik.
Den svenske åklagare sade i november att man vet den kemiska sammansättningen av de sprängämnen som är identifierade på botten. Och den sammansättningen är unik nog för att kunna identifiera samma typ av sprängämne på andra ställen.

TT: Är sex personer ombord på båten tillräckligt för att kunna utföra den här typen av uppdrag?

Jag skulle säga att det är fullt möjligt att genomföra med den bemanningen.

Samma källa?

Hans Liwång pekar också på de specifika tyska medieuppgifterna om båt, tidpunkter, antal personer, hamnar med mera.

Det är sådant som går att bekräfta och som den svenska utredningen skulle kunna använda om de inte redan har gjort det.
Om utredande tyska myndigheter har den här informationen bedömer jag det som sannolikt att även åklagaren och säkerhetspolisen i Sverige är informerad.

TT: Kan det vara så att de amerikanska uppgifterna i själva verket handlar om de tyska?

Det är mycket möjligt att det finns en gemensam källa här. Det verkar som att de tyska uppgifterna bygger på tidningar som har gjort egna undersökningar, medan de amerikanska uppgifterna är militära underrättelsekällor, säger Hans Liwång.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.