Expert: Viktigt verka vara stark i valkampanj

President Donald Trump vid ett skrivbord på militärsjukhuset Walter Reed på söndagen.
President Donald Trump vid ett skrivbord på militärsjukhuset Walter Reed på söndagen.
USATT

Trump bakom skrivbord med dokument, Trump vinkande från baksätet på en bil – och dessutom en lång rad uttalanden på Twitter.

Sedan Donald Trump insjuknat i covid-19 mitt under valkampanjen har hans press- och pr-personal gjort allt för att få presidenten att framstå som stark och beslutsfähig.

Annons

Annons

Fysisk styrka är något som han (Trump) länge har velat förmedla. Han anser att det hjälper honom som kandidat och ledare och hans anhängare ser honom som tuff och som en kämpe. Alla tecken på fysisk svaghet underminerar den bild han försöker upprätthålla, säger Frances E. Lee, statsvetare och professor vid Princeton University, till TT.

Den 74-årige Donald Trump har haft symtom som hosta, trötthet och feber. Han tillhör en riskgrupp på grund av sin ålder och att han har viss övervikt.

Det var under natten till i fredags amerikansk tid som presidenten meddelade på Twitter att han och hustrun Melania hade testats positivt för covid-19. Han fördes mindre än ett dygn efter sjukdomsbeskedet till militärsjukhuset Walter Reed.

Vita huset-läkaren Sean Conley sade att presidenten genomgick en "mycket oroande fas" i fredags men sade senare att Trump gör framsteg.

Minska vinstchanserna

Trump själv skriver på Twitter att han kommer att bli utskriven från sjukhuset natten till tisdag svensk tid. Bilder har redan släppts på honom med dokument vid skrivbord, och i en video tackar presidenten läkare och vårdpersonal

Han gjorde även en på grund av smittrisken mycket omstridd biltur tillsammans med Secret Service-agenter för att bland annat vinka till anhängare utanför sjukhuset och släppte på måndagen också en lång rad inlägg på Twitter.

Det är tydligt så att det här är ett försök att framställa det som att presidenten fortfarande har befälet, framstår som frisk och att det sannolikt att han återkommer till vanlig tjänst inom kort, säger Frances E. Lee.
Presidenten söker en andra mandatperiod och en känsla av att han kanske inte är frisk nog att kunna tjänstgöra ytterligare en period skulle minska hans chans att vinna, fortsätter hon.

Annons

Annons

Mycket oklart

Lee påpekar också att Trump lyfte fram motståndaren Hillary Clintons hälsa som ett orosmoln under valkampanjen 2016.

Nu råder oklarheter och stora kontroverser kring hans eget insjuknande, hur han egentligen mår, hur kontaktspårning kring honom har gjorts samt Vita husets sätt att hantera det hela, säger Frances E. Lee.

Problemet just nu är att det är så mycket som fortfarande är osäkert om hans hälsotillstånd, om tidslinjen kring detta och om när vi får svar på frågorna.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons