Experten: Hårdvaran i fokus – inte spelen

'Assassin's creed: Valhalla' lanseras i samband med Sonys och Microsofts nya konsoler i veckan. Men spelet är likt väldigt många andra kommande titlar inte exklusivt för något av formaten. Det är andra saker som ska locka köparna till nästa generations spelkonsoler. Pressbild.
"Assassin's creed: Valhalla" lanseras i samband med Sonys och Microsofts nya konsoler i veckan. Men spelet är likt väldigt många andra kommande titlar inte exklusivt för något av formaten. Det är andra saker som ska locka köparna till nästa generations spelkonsoler. Pressbild.
SpelTT

Nya spelkonsoler brukar marknadsföras med exklusiva titlar. Inte den här gången.

Det här generationsskiftet handlar om att byta upp sig för framtiden, inte om att spela någonting extra fantastiskt precis just nu, säger spelexperten Tobias Bjarneby.

Annons

Annons

'Spiderman: Miles Morales' till Playstation 5 är den enda på förhand stora lanseringstiteln som är unik för någon av de nya konsolerna. Pressbild.
"Spiderman: Miles Morales" till Playstation 5 är den enda på förhand stora lanseringstiteln som är unik för någon av de nya konsolerna. Pressbild.

På tisdag lanserar Microsoft de två versionerna av sin nya stationära konsol, Xbox series X och Xbox series S. Två dagar senare är det dags för Sony att lansera sitt motdrag, Playstation 5.

Enligt Tobias Bjarneby, grundare av Stockholms spelmuseum och speljournalist i 30 år, är det inte fråga om något visuellt sjumilasteg på samma sätt som för några år sedan.

På ytan blir skillnaden mellan konsolgenerationerna mindre och mindre, det är en trend vi sett länge. Grafiken är i dag så avancerad att stegen framåt blir allt svårare att upptäcka med blotta ögat, säger han.

Hastighet och tillgänglighet

Inte heller är det från Sony och Microsofts håll den här gången fråga om att snacka upp en viss titel.

Nej. Faktiskt ingen alls. I stort sett allt som släpps till nya Playstation och Xbox den närmaste tiden släpps också till gamla Playstation och Xbox. Istället handlar marknadsföringen av de nya konsolerna mycket om hastighet och tillgänglighet. Båda formaten erbjuder SSD-lagring, vilket innebär att väntetiderna under spelen blir märkbart kortare, säger Bjarneby.

Han förutspår att båda konsolerna kommer att gå bra, rent försäljningsmässigt, och påpekar att Sony har ett rejält kommersiellt övertag sett till förra generationens hårdvara.

Men det betyder egentligen ingenting när vi nu startar om. Det mest spännande blir att följa hur deras spelutbud och betalningsmodeller kommer att se ut på sikt – och om de skiljer sig åt.

Annons

Annons

Samma typ av spel

Bjarneby tror också att det kan komma att dröja innan spelarna får uppleva något mer banbrytande när det kommer till spelform- och uttryck på de nya konsolerna:

Just nu handlar det om exakt samma typ av spelutbud som vi sett under den förra generationen – från påkostade "blockbusters" till kreativa indiespel, och väldigt mycket däremellan. På sikt kommer säkert nya typer av spelidéer att definiera den här generationen, men det är alltid svårt att förutspå dem så här tidigt.

TT: Varför är inte Nintendo med när de två andra drakarna släpper nytt?

Nintendo har egentligen levt i sitt eget parallella universum sedan lanseringen av Wii för 15 år sedan. De vill inte tävla med Sony och Microsoft, och jag tycker att de gör helt rätt i det. Switch är bara tre år gammal och en fantastisk konsol i sin egen rätt. Den kommer såklart att uppdateras på sikt, men just nu koncentrerar sig Nintendo på vad de är bra på, och bryr sig inte nämnvärt om vad de två andra drakarna sysslar med.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons