A-
A+

Experten: "Mäktigt med Zlatan i landslaget"

Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i landslaget. Bra, tycker experterna. Arkivbild.
Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i landslaget. Bra, tycker experterna. Arkivbild.
FotbollTT

Visst kan gruppdynamiken i landslaget komma att förändras i och med Zlatan Ibrahimovics comeback. Men de experter TT talat med ser ändå bara fördelar med att superstjärnan är tillbaka i Blågult.

Det är mäktigt, säger Anders Andersson på Discovery.

Annons

Annons

Förbundskapten Janne Andersson gjorde ingen stor sak av det, han läste bara upp Zlatan Ibrahimovics namn som ett i mängden då han presenterade fotbollslandslagets trupp till VM-kvalmatcherna mot Georgien och Kosovo, samt till träningsmatchen mot Estland.

Men 39-åringens återkomst till Blågult är ingen bisats eller parentes.

"Rätt i tiden"

Det var nästan fem år sedan Ibrahimovic senast spelade i landslaget och hans comeback välkomnas med öppna armar av Radiosportens expert Richard Henriksson.

Man måste förstå vilken stor grej det här är för alla supportrarna. Vad det gör för intresset kring landslaget. Det här är vad Sverige behöver nu, med tanke på de tuffa tiderna vi lever i, säger han.

Anders Andersson, expert på Discovery, tror att landslaget kan lyfta sig en nivå med Ibrahimovic i truppen.

Hans comeback ligger rätt i tiden. För i landslaget finns många unga spelare som ser upp till Zlatan, men som samtidigt har så pass bra självförtroende att de inte kommer lämna över allt ansvar till honom. Spelare som till exempel Dejan Kulusevski.

Annons

Annons

Blir spjutspets

Via sina sociala medier har Ibrahimovic under de åren han varit borta från landslaget vid flera tillfällen kritiserat Janne Andersson. På tisdagens presskonferens berättade Andersson att de två pratat igenom det som varit och gått vidare.

Att kunna ta det här steget, efter allt som varit, är mäktigt. Jag är säker på att det finns en plan för hur Zlatan ska användas på allra bästa sätt, säger Anders Andersson.

Richard Henriksson tror också att Janne Andersson och Ibrahimovic har mejslat ut en tydlig idé om hur världsstjärnan ska matchas.

Jag trillar av stolen om Janne går ifrån sitt 4-4-2. Zlatan i dag är mer spjutspets än vad han var när han var med i landslaget förra gången. Då var han mer bollhämtare. Jag tror att de har en samsyn om att han ska vara spjutspets även nu i landslaget, säger Henriksson.

Enligt Henriksson ligger Marcus Berg närmast till hands för att ta anfallsplatsen bredvid Ibrahimovic, om han kan spela från start i VM-kvalet mot Georgien nästa torsdag.

Berg kommer att få stå för det defensiva arbetet, säger Henriksson och fortsätter:
Tänk vilken anfallsuppsättning vi har i landslaget nu. Robin Quaison, som var bäste målskytt i EM-kvalet, känns som femtevalet just nu.

Fadersfigur

Både Anders Andersson och Richard Henriksson är överens om att gruppdynamiken i landslaget förändras i och med Ibrahimovics intåg - men att det inte behöver vara något negativt.

Zlatan kan nog bli lite som en fadersfigur för de yngre, säger Henriksson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!