Experter: Bidens USA kan pressa Kina ännu mer

Kinas president Xi Jinping och den dåvarande amerikanska vicepresidenten Joe Biden 2015. Arkivbild.
Kinas president Xi Jinping och den dåvarande amerikanska vicepresidenten Joe Biden 2015. Arkivbild.
USATT-AFP

Handelskrig, fientlighet och skuldbeläggande om pandemin. Joe Biden kommer kanske inte att anta en fullt så krigisk ton mot Kina som sin företrädare – men kan driva en ännu tuffare linje som ny president i USA.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Antagonism och bestraffningar har präglat president Donald Trumps politik gentemot Kina, med tullar på kinesiska varor och anklagelser om att Peking ligger bakom coronapandemin.

Den tillträdande presidenten Joe Biden har lovat en mer sansad ton och vill lappa ihop relationer med internationella allierade – vilket kan komma att innebära ett geopolitiskt hot för Peking.

Trump har fört en mycket aggressiv Kinapolitik och försökt att pressa Kina på i princip varje område, säger Adam Ni, chef för China Policy Centre i Canberra i Australien.
Med Biden tror jag att vi kommer att få se ett mer noga övervägt tillvägagångssätt som är smartare och mer målinriktat. Som inte bara fokuserar på aggression utan också ser till den långsiktiga konkurrensen.

Vill ha övertag

Bedömare är eniga kring riktningen i relationerna mellan Washington DC och Peking. Oavsett vem som sitter i Vita huset finns en fast beslutsamhet att säkerställa USA:s ekonomiska och militära överlägsenhet och bromsa Kinas makt.

Biden har lovat att avveckla Trumps "Amerika först"-politik under vilken USA har hamnat på kant med allierade och lämnat internationella sammanhang som Världshälsoorganisationen WHO och Parisavtalet.

Den tillträdande presidenten hyllar samarbete. Han kommer sannolikt att reparera allianser i Europa, Asien och Stillahavsområdet och skapa en enad front mot Kinas teknologi, handel och säkerhetsambitioner i frågor om allt från Taiwan till Huawei.

Biden kommer att vara redo att avskräcka Kina, meddelades under valkampanjen. Han har också uttalat sig kritiskt om Pekings inställning till mänskliga rättigheter.

Annons

Annons

"Nervösa"

Och även om Trump har varit oberäknelig genom att ena stunden kalla president Xi Jinping sin vän för att i nästa svänga tvärt och införa strafftullar förutspår experter en bredare utmaning för Peking i och med den nya amerikanska administrationen.

Vi kommer sannolikt att se en mer sammanhängande och förmodligen mer konfronterande politik i geopolitiska frågor, säger Evan Resnick, forskare vid S. Rajaratnam School of International Studies i Singapore.
Det kommer förmodligen att göra kineserna ganska nervösa.

Men det finns också möjligheter till samarbete – bland annat kring pandemin som står högst upp på Bidens dagordning när han tillträder i januari nästa år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons